U Portugalu gori 15 šumskih požara, vlada traži pomoć Europe

Foto: EPA

Portugal je danas zatražio protupožarne zrakoplove s obzirom na to da najmanje 15 šumskih požara bjesni u središnjim i sjevernim regijama, uključujući jedan u kojem su izgorjele kuće na periferiji grada Albergaria-a-Velha.

Više od 800 vatrogasaca borilo se s tom vatrom i još tri požara u sjeverozapadnom okrugu Aveiro gdje je policija zatvorila autoceste, uključujući dionicu glavne autoceste između glavnog grada Lisabona i Porta, te evakuirala nekoliko sela.

Područje je prekrio gusti dim od požara koje su raspirili snažan vjetar i visoke temperature.

Vlasti su priopćile da su u tom okrugu rasporedile osam kanadera. 

Vlada je od Europske komisije zatražila još zrakoplova za gašenje požara u okviru mehanizma civilne zaštite EU, poznatog kao RescEU.

Gradonačelnik Albergaria-a-Velhe Antonio Loureiro rekao je za novinsku agenciju Lusa da su u požaru izgorjele dvije kuće i da se požar širi industrijskim i stambenim područjem grada s otprilike 25.000 stanovnika. 

Dužnosnici su rekli da je ukupno 1500 vatrogasaca raspoređeno diljem zemlje gdje su temperature premašile 30 Celzijevih stupnjeva tijekom vikenda i očekuje se da će ostati visoke u ponedjeljak i utorak.

Portugal i susjedna Španjolska zabilježile su manje požara nego inače nakon kišovitog početka godine. Ali obje zemlje ostaju ranjive na sve toplije i suše uvjete koje znanstvenici pripisuju globalnom zatopljenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.