U ratu Izraela i Hamasa dosad ubijeno najmanje 23 novinara

Foto: EPA

Broj novinara ubijenih u ratu popeo se na najmanje 23, objavio je danas Odbor za zaštitu novinara (CPJ), američka nezavisna neprofitna i nevladina organizacija.

Roshdi Sarraj, novinar i redatelj, preminuo je u nedjelju u Gazi nakon izraelskog zračnog napada, objavio je odbor. On je bio 19. novinar koji je ondje ubijen od početka borbi 7. listopada. Trojica su ubijena u Izraelu tijekom terorističkih napada Hamasa, a jedan je ubijen na izraelsko-libanonskoj granici, navodi CPJ.

Prvi tjedan rata najgori za novinare otkad se vodi evidencija

Prvi tjedan sukoba, kada je poginulo 15 novinara, bio je najsmrtonosniji tjedan za novinare u ratu otkako je odbor počeo voditi evidenciju 1992. godine.

Sherif Mansour, programski koordinator za Bliski istok i Sjevernu Afriku pri Odboru za zaštitu novinara, rekao je da je svatko tko radi u Gazi u opasnosti.

"Na neki način, ljudi koji su najpotrebniji su oni koji su trenutno najranjiviji", rekao je Mansour, koji živi u SAD-u.

Pismo kojim pozivaju na prekid vatre

Odbor za zaštitu novinara prošlog je tjedna potpisao pismo s oko 200 drugih organizacija pozivajući na prekid vatre kako bi se spriječilo daljnje nanošenje štete civilima.

Udruga stranih medija u Jeruzalemu objavila je u petak priopćenje pozivajući i Izrael i Hamas "da osiguraju sigurnost i slobodu izvještavanja palestinskih članova na terenu". Također je pozvala vlasti "da osiguraju sigurnost novinara unutar Izraela, gdje su novinari bili izloženi verbalnom i fizičkom zlostavljanju od civila i snaga sigurnosti".

Udruga je danas priopćila da ne zna kada će novinarima ponovno biti otvoren ulazak iz Izraela u Gazu.

Porast nasilja nad novinarima posljednjih godina u Gazi

Mansour je naglasio da je čak i prije sadašnjeg sukoba nasilje nad novinarima u Gazi poraslo posljednjih godina i imalo jeziv učinak.

Naveo je zračni napad Izraela 2021. koji je uništio visoku zgradu u kojoj su bili smješteni uredi za Associated Press i Al Jazeeru. Zatim je 2022. palestinsko-američku novinarku Shireen Abu Akleh najvjerojatnije ubio jedan od izraelskih vojnika tijekom napada na izbjeglički kamp na Zapadnoj obali.

"Tijekom posljednje dvije godine vidjeli smo dvije stvari koje su promijenile računicu rizika", rekao je Mansour o tim događajima. "U obje situacije nitko nije odgovarao."

Osim fizičke opasnosti, nastavio je, druge prepreke uključuju nemogućnost stranih novinara da putuju u Gazu, nestanke struje i interneta, cenzuru Hamasa i nove izvanredne ovlasti cenzure koje je donio Izrael.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.