U Slavoniju se vratila afrička svinjska kuga. Dabro sazvao hitnu presicu

Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

Potvrđen je slučaj afričke svinjske kuge u Gradištu, objavilo je ministarstvo.

"Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro će se danas u 16:00 sati  u prostorijama Vukovarsko – srijemske županije na adresi Županijska 9, 32000 Vukovar, obratiti medijima povodom danas potvrđenog slučaja ASK-a", najavljeno je.

Afrička svinjska kuga (ASK) u Hrvatskoj je bila potvrđena lani, 26. lipnja, na području Vukovarsko-srijemske županije u općinama Drenovci i Gunja.

Bolest se tijekom sljedećih nekoliko mjeseci ubrzo proširila na veće područje Vukovarsko-srijemske županije, zatim u ograničeno područje Brodsko-posavske te tijekom listopada i na ograničeno područje Osječko-baranjske županije, sve uz granicu s Vukovarsko-srijemskom županijom.

Što je afrička svinjska kuga?

Afrička svinjska kuga (ASK) je virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100%. 

Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, već isključivo zadomaće i divlje svinje. Uzročnik bolesti je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae.

Divlje svinje su glavni izvor zaraze za domaće svinje, a virus je izrazito otporan na vanjske uvjete i ostaje dugotrajno prisutan u okolišu na zaraženom području, stoji na stranicama Ministarstva.

"Do danas nije razvijeno cjepivo protiv ASK te nema drugog načina iskorjenjivanja u slučaju pojave ASK, osim provedbe strogih mjera kontrole, uključujući usmrćivanje domaćih svinja na zaraženim gospodarstvima. 

Osim usmrćivanja svinja na zaraženim gospodarstvima, određuju se zaražene i ugrožene zone te rizične zone ovisno o epidemiološkoj situaciji, u kojima se uspostavljaju vrlo rigorozne mjere poput zabrane kretanja ljudi u zaraženu zonu u slučaju pojave bolesti u divljih svinja, zabrane prometa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, naređuju se vrlo stroge biosigurnosne mjere, čišćenje i dezinfekcija vozila, opreme, pribora i dr.

U slučaju usmrćivanja domaćih svinja, posjednici imaju pravo na naknadu štete isplaćenu iz sredstva državnog proračuna, pod uvjetom da su na gospodarstvu provedene sve propisane preventivne mjere", stoji na stranicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.