U slovenskim Alpama palo 30 cm snijega

Foto: Screenshot

Kako je jutros izvijestila slovenska uprava za zaštitu i spašavanje, oborinske vode poplavile su prostorije stambenih i drugih objekata, ceste, parkirališta i pothodnike, dok su povišeni vodotoci prijetili objektima i na nekim mjestima oštetili mostove.

Jak vjetar je rušio drveće i električne stupove te trgao krovove objekata. Zbog natopljenog terena pokrenulo se nekoliko klizišta, urušavanja terena i odrona zemlje i stijena.

Samo do 6 sati ujutro, zabilježeno je više od 450 intervencija diljem zemlje. 

Vatrogasci su ispumpavali oborinsku vodu iz poplavljenih objekata i njihovih okolica, a nekoliko objekata su preventivno zaštitili vrećama za zaštitu od poplava. Uklanjali su srušena stabla, prekrivali oštećene krovove te folijom pokrivali područja zahvaćena klizištima. S radnicima komunalnih poduzeća čistili su propuste, odvode te nanesene slojeve zemlje i kamenja. Najcrnji scenariji, srećom, ipak se nisu ostvarili, piše 24ur.

Aktualni vremenski uvjeti u višim predjelima već su donijeli i prve snježne padaline. Na Vršiču, najvišem prijevoju Julijskih Alpa (1684 m) snježni pokrivač iznosi 30 centimetara, na Zelenici (1534 m) 23 centimetra, 19 centimetara na Pavličevom sedlu (1337 m), na Uršlji gori (1696 m) 11 centimetara, na Rogli (1495 m) 10 centimetara, isto toliko na Kredarici (2513 m), pet centimetara na Voglu (1515 m) i dva centimetra na Treh Kraljih na Pohorju (1230 m).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.