U Srbiji oslobođen zloglasni neonacist kojeg zovu Führer

Screenshot: YouTube

ZLOGLASNOG neonacista, vođu zabranjene organizacije Nacionalni stoj Gorana Davidovića, prizivni sud u Novom Sadu pravomoćno je oslobodio optužbi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, piše Blic.rs.

Davidović, poznatiji pod nadimkom Führer, presudu je objavio na svojoj web stranici.

Pravomoćno je oslobođen, odluka donesena jednoglasno

U presudi se navodi da je presuda Višeg suda pobijena zbog "bitnih povreda odredba krivičnog postupka, jer postoji okolnost koja trajno isključuje kazneni postupak protiv Gorana Davidovića i da je protiv njega već vođen i obustavljen prekršajni postupak pravosnažnom odlukom Općinskom organa za prekršaje za isto krivično djelo kao i u ovom, novom predmetu".

Prizivni sud je na sjednici 6. ožujka preinačio odluku Višeg suda, kojom je Davidović osuđen na godinu dana zatvora, nakon 11 godina sudskog postupka.

Davidović se žalio na odluku Višeg suda od 30. listopada 2018. godine. U istom predmetu je drugi optuženi, Nedeljko Pešić, dobio godinu dana i dva mjeseca zatvora, a njemu je također ukinuta izrečena kazna.

Sudsko vijeće koje je oslobodilo Davidovića činili su predsjednik vijeća, sudac Dragoljub Vujasinović, Zdenka Stakić i Slobodan Velisavljević, a odluku su donijeli jednoglasno.

Führer je u studenom prošle godine, nakon 11 godina suđenja, bio osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti tijekom napada na sudionike antifašističkog skupa "Stop fašizmu!".

Nacistički salutirao, vikao "Ubij pedera" te pozivao na nasilje

Kako je tada bilo navedeno u obrazloženju presude, sud je našao da su krivi što su 7. 10. 2007. godine u Novom Sadu na uglu Dunavske ulice i Beogradskog keja tijekom održavanja javnog skupa organiziranog od antifašističke organizacije Novog Sada i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, pod nazivom "Stop fašizmu!", izazivali nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među narodima i etničkim zajednicama koje žive u Republici Srbiji i AP Vojvodini, tako što su nacistički salutirali podižući desnu ruku s ispruženom šakom u pravcu okupljenih sudionika antifašističkog skupa, na koji način su isprovocirali prvo verbalni, a potom i fizički sukob, uzvikujući "Srbija Srbima!", "Ubij pedera!".

"Nakon toga je Goran Davidović pozvao osobe okupljene u dvorištu Doma vojske, pokazujući rukom da krenu k ogradi, uslijed čega je došlo do nereda i nasilja tako što su se sudionici javnog skupa s jedne strane, i osobe okupljene u Domu vojske s druge strane, prvo verbalno sukobili vrijeđajući jedni druge, a potom su se i fizički sukobili, kojom prilikom su neke osobe ozlijeđene zadobivanjem lakih tjelesnih ozljeda u vidu rasjekotina u predjelu glave", navodi se u obrazloženju prvostupanjske presude Suda.

Jedanaest godina dug proces

Optužnica protiv počinitelja ovog incidenta je podignuta u prosincu 2008. godine, a njome su se Davidović, Dolf Pospiš i Nedeljko Pešić teretili za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Pospiš je tijekom postupka priznao krivicu i osuđen je na godinu i četiri mjeseca zatvora, a zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Daniel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović.

Milovanović se također nagodio s tužiteljstvom i osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog nasilništva, Dickov je osuđen na 7 dana zatvora, Golubović na 10 dana, Stojanović na 15 dana, Petrović na 25 dana zatvora, a protiv Negovanovića je obustavljen postupak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.