U Srbiji žive kajkavski Hrvati, evo kako su i kada tamo došli

Područje južnog Banata u Vojvodini i danas naseljavaju potomci kajkavskih Hrvata iz Turopolja, no zajednica je mala i izložena snažnim asimilacijskim procesima, zaključeno je na znanstveno–stručnom skupu Hrvati u Boki, u kojemu su sudjelovali znanstvenici iz Hrvatske i Srbije, prenijelo je u nedjelju vojvođansko glasilo Hrvatska riječ.

"Hrvatska zajednica je u Banat, pa tako i u (mjesto) Boku, masovnije došla krajem 18. stoljeća. Osnovni razlog dolaska je bila reorganizacija Vojne krajine zbog koje je bečki dvor oduzeo Hrvatima zemljišta na području Pokuplja i dao u zamjenu svoja imanja u Banatu", objavio je organizator stručnoga skupa, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Od tada, dodaje se, hrvatska zajednica zajedno s ostalim narodnim zajednicama pridonosi gospodarskom, kulturnom i inom razvoju Banata pa tako i Boke koja je tada bila u vlasništvu zagrebačkog biskupa.

Četrnaest autora i koautora iz Hrvatske i Srbije za skup je pripremilo deset znanstveno-stručnih radova koji obuhvaćaju teme iz područja povijesti, geografije, privrednog razvoja, sociologije, etnologije, književnosti, onomastike, jezika i drugih znanstvenih i stručnih područja.

Na skupu je prezentirano niz novih i do sada nepoznatih detalja iz života i povijesti Boke i posebno iz života hrvatske zajednice u tome mjestu.

"Od izuzetne je važnosti njegovati sjećanja unutar vlastitih kulturnih prostora te osnaživati njihove sadržaje, u čemu znanost svojom temeljitošću i objektivnošću svojih spoznaja ima presudni utjecaj", izjavio je u tome povodu predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov.

Predsjednik programskog odbora je bio zagrebački profesor Vladimir Čavrak koji je ranije istaknuo kako se radi o nedovoljno istraženoj zajednici Hrvata koja je "u većoj mjeri asimilirana i danas svedena na ostatke ostataka".

U najvećem gradu te regije, Zrenjaninu, 2016. je osnovana Udruga banatskih Hrvata koja je nastala iz potrebe očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta Hrvata u Banatu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.