Od srijede u Petrinji kuha Pleter: "Da su bili u stanju, izašli bi prvi na teren"

VOLONTERI kuhari u Petrinji provode posljednje dane jer od srijede kuhanje za pogođene potresom preuzima državna tvrtka Pleter. "U srijedu kuhamo zadnji svoj obrok u Petrinji", rekao je volonter za N1.

“Kuhamo zadnje dane, odnosno do srijede, to bi nam trebao biti zadnji dan, a tada Pleter preuzima”, rekao je za N1 kuhar volonter koji je u Petrinju stigao prvi dan i to iz Splita.

“Trebalo bi dati ljudima, koji imaju restorane i hotele, ponuditi im ugovore da rade za unesrećene. A to što je država odlučila, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija”, dodao je komentirajući dolazak Pletera.

Smatra da su trebali ranije reagirati: “Da su bili u stanju, izašli bi prvi na teren, blokirali nas, volontere podijelili, ali mi kad smo došli ovdje, nikoga nije bilo. Bili smo u dogovoru s Civilnom zaštitom i Crvenim križem iz Petrinje. Tu su nas smjestili, razapeli smo šator i počeli kuhati na dvije teće dok nije došao kamion s opremom. To je improvizirana nadstrešnica da ne pada kiša, ali oformili smo kuhinju na otvorenom da ljudi dobiju topli obrok.”

"Pokazali smo da možemo"

Kaže da ugostiteljima treba dati šansu: “Ipak vodimo većinu državnog proračuna kroz ugostiteljstvo i turizam, i ovime smo pokazali da možemo i hoćemo i da dajemo sve od sebe.”

Opisao je za N1 kako je prvi dan, kad su krenuli u pomoć Petrinji, kolona bila dugačka 20 kilometara: "Vlast je trebala biti na terenu i kontrolirati situaciju. Nije mi jasno zašto u ovakvim situacijama nema pravila, procedure koje bi se poštovalo. U hotelima znamo u svakom trenutku koja je procedura za što. Prošao je 11. dan, još nemaju model kako i što dalje.”

Za većinu opreme su se sami pobrinuli: “Mali broj hrane dobili smo od Crvenog križa i Civilne zaštite. Sami smo prvi dan donijeli 12 tona opreme i robe. Ovo s čime sad radimo dolazi iz Zagreba, Udruga ugostitelja iz Zagreba je preuzela inicijativu, svaka im čast. Nakon srijede vraćamo se svakodnevici i praćenju situacije."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.