U 3 dana Ultre privedeno 127 Hrvata i 214 stranaca, naplaćeno 141.000 eura kazni

Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell

"U protekla tri dana na području javnog okupljanja nismo zabilježili kaznena djela, odnosno protupravna ponašanja kojim bi bila ugrožena sigurnost posjetitelja te je čitavo vrijeme održavanja okupljanja stanje sigurnosti bilo na visokoj razini", izvijestila je policija.

250 policajaca svake večeri bilo na terenu

Svaku večer 250 policijskih službenika bilo je na terenu i obavljalo poslove u različitim segmentima policijskih poslova, od  održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, suzbijanja zlouporaba droga, nadzora i kontrole prometa, kako na mjestu održavanja javnog okupljanja, tako i na području Splita i okolice.

"S obzirom na turističku sezonu, ali i činjenicu da je u protekla tri dana na javnom okupljanju bilo više od 91 tisuće posjetitelja, intenzivirao se i broj događaja te potrebe za postupanjem policije na terenu, a do ovog trenutka sve zadaće su u cijelosti obavljene. Policijski službenici tijekom tri noći bili su intenzivno na terenu, posebno na mjestima gdje je posebno bio izražen intenzitet broja osoba i događaja te smo bili vidljivi i dostupni posjetiteljima i građanima.

Ostvarili smo naš primarni cilj, a to je zadržavanje visoke razine sigurnosti, kako na mjestu održavanja javnog okupljanja, tako i na području Splita", priopćila je policija.

Nije bilo teških kaznenih djela

"U protekla tri dana nismo zabilježili teška kaznena djela na štetu posjetitelja, a rad na terenu rezultirao je brzim pronalaskom počinitelja u slučaju serije imovinskih kaznenih djela krađa trganjem lančića, koja su karakteristična za slična okupljanja diljem svijeta", kažu iz policije.

Otkriveno 11 dilera, pronađena i oduzeta droga, provedena istraživanja

Od petka do nedjelje realizirano je jedanaest kriminalističkih istraživanja vezanih uz suzbijanje zlouporabe droga. U odnosu na 11 osoba utvrđeno je postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te su osobe spriječene u namjeri preprodaje droga.

U sklopu istraživanja pronađeni su i oduzeti ecstasy, amfetamin, heroin, kokain, MDMA  i konoplja.  

Također, policijski službenici su provodili intenzivne mjere i radnje usmjerene prema osobama koje su drogu imale za osobnu upotrebu te je prekršajno sankcionirano ukupno 246 osoba zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporaba droga.

Dovršeno istraživanje nad pet stranih državljana

U odnosu na evidentirana imovinska kaznena djela - krađe lančića, kriminalistički je obrađeno i prijavljeno pet osoba, svi strani državljani (dva državljana Švicarske i tri državljana Italije). Policijski službenici dovršili su istraživanja za ukupno 31 imovinska kaznena djela koja su počinjena tijekom trajanja javnog okupljanja.

Policijski službenici su postupajući na Ultra Europe 2024 tijekom noći 14. srpnja 2024. godine na mjestu održavanja javnog okupljanja uhitili tri strana državljanina Italije nad kojima je provedeno kriminalističko istraživanje. Nakon zaprimljene informacije da tijekom druge večeri trajanja festivala nepoznate osobe korištenjem spreja s nadražujućom tvari trgaju lančiće posjetiteljima, policijski službenici identificirali su i pronašli tri muškarca, svi strani državljani. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su tijekom druge večeri javnog okupljanja 13./14. srpnja 2024.godine zajednički i u dogovoru, a u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, strgli zlatne lančiće i na taj način oštetili 29 osoba. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su ostvarili obilježja 29 kaznenih djela teške krađe iz čl. 229. st 1, točka 2. Kaznenog zakona i danas su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku.
U ovom trenutku provodi se istraživanje nad još dvojicom stranih državljana zbog sumnje u počinjenje imovinskih kaznenih djela - krađe lančića.

Privedene osobe

Ukupno su privedene 343 osobe (127 hrvatskih i 214 stranih državljana) te je naplaćeno 141.000 € novčanih kazni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.