U Trogiru kontejnere za plastiku, staklo i papir prazne u kamion zajedno sa smećem

Foto: Čitatelj Indexa

U TROGIRU kontejnere za papir, staklo i plastiku prazne u kamion za komunalni otpad, zajedno sa ostalim smećem iz "regularnih" sivih metalnih kontejnera.

Direktor Trogir holdinga Zvonimir Bukarica potvrdio je Indexu takvu praksu, no ima i objašnjenje.

"Nije problem u nama, već u građanima. Kontejneri za odvojeni otpad puni su komunalnog otpada. I nije to samo problem Trogira, već i Splita gdje živim. Mi smo se ekipirali, stigla su nam i tri nova kamiona za skupljanje odvojenog otpada, koji se inače jednom tjedno prikuplja, no što to vrijedi kada građani ne selektiraju otpad, već sve trpaju u kontejnere za staklo, papir i plastiku", kaže direktor Bukarica.

Pitanje mentaliteta

Na istu stvar nam se požalila i i operativna direktorica splitske Čistoće Ljubica Vrdoljak. 

"Ja ljude ne mogu natjerati da razvrstavaju otpad. Trebali bi zaposliti još 60 ljudi da stoje kod kontejnera i da razvrstaju ono što je ubačeno u njih, što dakako nema nikakvo ekonomsko opravdanje. Mislim da je to kod nas u Dalmaciji u prvom redu pitanje mentaliteta. Dok god se ne promijeni svijest kod ljudi, neće biti velikog efekta. Plan je da se sa edukacijom krene od najmlađih generacija, po vrtićima i školama. Da djeca pamte kontejnere po crtanim junacima, recimo da medo bude za papir, zeko za staklo", kaže direktor trogirskog holdinga.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.