U Ukrajini poginulo više Rusa nego Amerikanaca u njihovim ratovima u 21. stoljeću

Foto: Epa

RUSIJA kroz veliki broj mrtvih vojnika plaća veliku cijenu rata koji je započeo invazijom na Ukrajinu.

Sve je počelo 24. veljače, a mediji su uglavnom izvještavali o brzom ruskom napredovanju u Ukrajini. Na samom početku se pisalo kako su ruske snage dvadesetak kilometara od Kijeva, ali ipak, vrlo brzo postalo je jasno da po Rusku Federaciju stvari neće ići tako lako i glatko kako su oni, ali ustvari i dobar dio svjetske javnosti mislili.

 

>> Ukrajina objavila podatke: Ubili 5800 Rusa, uništili 200 tenkova, gomilu vozila...

Recimo, Ukrajinci su već  šestog dana rata objavili izvješće o ruskim žrtvama i gubicima. Ukrajinci su tako ustvrdili da je u dosadašnjem sukobu ruska strana izgubila najmanje 5840 vojnika. Naveli su i da su uništili najmanje 210 tenkova te čak 862 oklopna vozila, 85 topničkih sustava i 9 protuzračnih sustava.

>> Ukrajina: Ubili smo 15.000 ruskih vojnika

Također, ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je i jučer izvještaj u kojem navode da je ubijeno 15.000 ruskih vojnika otkako je počela invazija. U objavi navode da je Rusija izgubila velike količine vojne opreme, uključujući 97 ruskih zrakoplova, 121 helikopter, 1535 oklopnih transportera i 498 tenkova. Danas se ta procjena popela na 15.300 ubijenih Rusa.

Putinov tabloid objavio da je dosad ubijen 9861 ruski vojnik

Dakako, ovakvo što treba uzeti s velikim zrnom soli budući da je logično da postoji velika mogućnost od friziranja podataka iz Ukrajine. Što se tiče ruskih izvještaja o ovoj temi, rusko ministarstvo obrane je samo jednom prijavilo svoje gubitke: po njihovim tvrdnjama, do 2. ožujka poginulo je 498 vojnika, a 1597 je ranjeno.

No, Komsomolskaja pravda, moskovski tabloid povezan s Kremljom, objavio je da je u invaziji na Ukrajinu poginuo 9861 ruski vojnik, a da ih je ozlijeđeno 16.153. Tabloid se za objavljene podatke pozvao na rusko ministarstvo obrane iako ministarstvo takve podatke javno nije objavilo.

Podaci su objavljeni u sklopu intervjua s ministrom obrane Igorom Konašenkovim, koji je rekao da "ruska vojska privodi kraju poraz nacionalista iz donbaškog bataljuna". Podsjetimo, prema posljednjim službenim podacima koje je Rusija objavila, do 2. ožujka poginulo je 498 vojnika.

Nakon što se informacija proširila Twitterom, tabloid je iz vijesti uklonio odlomak u kojem se spominju ubijeni i ranjeni ruski vojnici te ostavio samo intervju s Konašenkovim. Urednik Komsomolskaja pravde Vladimir Sungorkin naknadno je rekao za BBC da je objava ovih informacija "rezultat hakiranja" i dodao da će list objaviti objašnjenje kasnije.

Amerikanci izvještavali o ruskim gubicima

Što se tiče nezavisnih podataka, dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država su 10. ožujka objavili kako službena procjena broja Rusa ubijenih u prva dva tjedna rata iznosi od 5000 do 6000 vojnika. Štoviše, jedan američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman rekao je kako se radi o "vrlo, vrlo značajnim žrtvama" i usporedio stopu smrtnosti s nekim bitkama koje su se zbile u Drugom svjetskom ratu.

>> SAD: U Ukrajini je poginulo 5-6 tisuća Rusa, ranjeno ih je 15-ak tisuća

Realna brojka? Oko sedam tisuća poginulih vojnika

Što se tiče novijih projekcija koje se tiču ruskih gubitaka na ukrajinskom bojištu, a koje nisu odaslane iz  Ukrajine ili Rusije, samu brojku jako je teško procijeniti. Dana 17. ožujka dužnosnici Pentagona izvijestili su za New York Times da su uspjeli prikupiti podatke o stradalima.

Radi se tako o brojci od oko sedam tisuća smrtno stradalih vojnika, što čak spada i u konzervativnije procjene. Procjene pokazuju da je više od 150.000 ruskih vojnika ušlo u Ukrajinu od 24. veljače, pri čemu je između 14.000 i 21.000 vojnika ozlijeđeno, prenio je Sky News.

Vojni analitičar: Nevjerojatni su ruski gubici

Vojni analitičar Mario Galić gostovao je u Novom danu na N1 televiziji, gdje je komentirao situaciju u Ukrajini i broj stradalih vojnika na ruskoj strani.

"Ukrajinski podaci su pretjerani, ali britanski i američki govore od pet do sedam tisuća poginulih, to je ogroman broj za tri tjedna ratovanja. Kad se zbroje nestali, poginuli, teško ranjeni i oni koji su se predali i dezertirali, onda možda dolazimo do ukrajinske brojke od 14.000", kaže analitičar.

>> Vojni analitičar: Ruski gubici su nevjerojatni, od Kijeva su odustali

"Ruska vojska je stala, jedine snažne borbe su sad oko Mariupolja, da se spoje s Donbasom. Sve ostalo stoji, čak su se počeli ukopavati. Znači da nemaju snage. Napad na Kijev neće sigurno biti u idućih mjesec dana jer oko Kijeva je samo 70.000 ruskih vojnika, prema nekim informacijama", dodaje.

Avdagić: Brojke poginulih Rusa su usporedive s ukupnim žrtvama američke vojske poslije 11. rujna 2001.

Stavimo u perspektivu o kolikom se broju poginulih ruskih vojnika tu zapravo radi. Podsjetimo tu na riječi geopolitičkog analitičara Denisa Avdagića koji je za Index govorio o ovoj problematici, također istaknuvši veliki broj ruskih poginulih vojnika.

>> Što će Putin nakon Ukrajine? "Ne može se isključiti udar na zemlje članice NATO-a"

"Teško je u ovom trenutku razaznati koliko su velike žrtve ruske strane, ali kad pogledamo više procjena brojki,  možemo reći kako se vjerojatno radi o oko sedam tisuća poginulih, i to prema opreznijim i konzervativnijim procjenama", rekao je.

"To je naravno tragično za obitelji tih ruskih vojnika, da ne spominjemo tragediju poginulih ukrajinskih civila i branitelja, što izaziva tugu kod svakoga s imalo ljudskosti", riječi su analitičara Denisa Avdagića.

 

"Brojke poginulih pripadnika ruske agresorske snage su usporedive s ukupnim žrtvama američke vojske u svim djelovanjima poslije 11. rujna 2001., a radi se o dva desetljeća ratnih operacija. Samo ta usporedba govori sve o ovom groznom ratu", rekao je.

"Treba uzeti u obzir kako je SAD populacijski ugrubo i više nego dvostruko veća zemlja od Rusije. Dakle, ako im nešto ide, ide im pogibanje. Tim je i strašniji izostanak želje s postizanjem dogovora za pregovaračkim stolom", kaže on.

Stradalo više Rusa u Ukrajini nego Amerikanaca u Iraku i Afganistanu

Upravo ćemo brojku od sedam tisuća stradalih na ruskoj strani uzeti kao relevantnu u usporedbi sa stradalima u ostalim ruskim ratovima, kao i američkim ratovima od 2000. godine. Napominjemo kako je NY Times ovu brojku od sedam tisuća poginulih Rusa donio još prije četiri dana. Ova brojka se i onda smatrala konzervativnom procjenom, no relevantniji noviji izvor od ovoga jednostavno ne postoji.

Što se tiče američkog vojnog djelovanja u Iraku, koje je počelo 2003., a završilo 2011. godine, službene brojke kazuju da je poginulo ukupno 4492 vojnika. U Afganistanu od 2001. do 2021. smrtno je stradalo 2325 vojnika. Ukupna brojka tako iznosi 6817 vojnika. Drugim riječima, više je Rusa poginulo u nepunih mjesec dana u Ukrajini, nego što je Amerikanaca poginulo u ova dva rata ukupno.

Poginulo više ruskih vojnika u Ukrajini nego u svakom od dva čečenska rata

O koliko se velikoj brojci radi kazuju i usporedba s Prvim čečenskim ratom koji je trajao od 1994. do 1996. godine. Procjene govore da je u tom ratu na ruskoj strani smrtno stradalo ili nestalo između 3500 i 7500 ljudi. Ipak, uzima se tu službena brojka od 5732 poginula ruska vojnika.

U Drugom čečenskom ratu smrtno je stradalo između 3536 i 3635 vojnika. Drugi čečenski rat je trajao čak deset godina, od 1999. do 2009. godine, što također posebno naglašava koliko su ruski gubici u ovome ratu u Ukrajini veliki. Što se tiče ruske vojne intervencije u Siriji 2015. godine, smrtno je stradalo 117 ruskih vojnika.

Usporedimo broj smrtno stradalih na ruskoj strani u ovom ratu s brojem smrtno stradalih Sovjeta u ratu između Sovjetskog Saveza i Afganistana koji je trajao od 1979. do 1989. godine. U ovom ratu na sovjetskoj strani poginulo je 14.453 vojnika, što čini polovinu ukupno stradalih vojnika koji su poginuli u ruskoj invaziji Ukrajine.

Opada moral ruske vojske

Kroz kontekst ovih podataka treba razmotriti i riječi visokog američkog obrambenog dužnosnika koji je nedavno rekao da ruska vojska sve više napada civilne objekte u Ukrajini, dok istodobno pada moral ruskih vojnika.

>>Pentagon: Rusima pada moral, nakon dva tjedna već zovu strane borce

 

"Primijetili smo porast napada na civilnu infrastrukturu, civilne ciljeve", rekao je ovaj neimenovani dužnosnik. U isto vrijeme, dodao je, moral među ruskim vojnicima na nekim dijelovima ratišta je opao.

"Nemamo uvid u svaku postrojbu i svaku lokaciju. Ali sasvim je sigurno da smo detektirali neke indicije da moral u nekim postrojbama nije visok", rekao je ovaj dužnosnik.

"Dakle, nakon tri tjedna, još uvijek su u stanju održati svoje snage na terenu, ali ne bez poteškoća. Nakon tri tjedna, vidimo kako počinju razmišljati o opskrbi s drugih područja, uključujući podršku u ljudstvu. A nakon dva tjedna već smo vidjeli kako pozivaju strane borce, što je također bio zanimljiv razvoj događaja", kazao je dužnosnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.