Rusi imaju novu vrstu drona. Ova tehnologija mogla bi promijeniti puno toga

Screenshot: X

Kako bi se produljio dolet dronova, razvijeni su dronovi - nosači dronova, koji omogućavaju napade duboko iza neprijateljskih linija.

Prvi FPV dronovi-nosači ušli su u upotrebu u sukobu u Ukrajini. Dron Ruska babuška koji nosi drugi dron predstavlja još jedan tehnološki iskorak u sustavu oružja koji definira ovaj rat, piše Forbes.

Mali FPV (first-person-view tj. pogled iz prvog lica) dronovi pokazali se smrtonosnima protiv tenkova, artiljerije, pješaštva, bunkera, drugih dronova pa čak i helikoptera. No, uvijek su bili ograničeni kratkim vijekom baterije, a time i kratkim dometom.

FPV nosači dronova djelomično uklanjaju ovu slabost. Napad FPV drona na ukrajinske snage duboko iza ukrajinskih linija pokazuje da su Rusi sada počeli koristiti te sustave. Ukrajinske snage vjerojatno koriste slične sustave, ali ih za sada drže u tajnosti.

Evolucija FPV dronova 

“Jedna naša jedinica pogođena je s dva standardna FPV drona na okviru od 8 inča. To se dogodilo na udaljenosti 40 km od bojišta", napisao je prošlog tjedna Serhii Flash, jedan od vodećih ukrajinskih komentatora o vojnoj tehnologiji, na svom Telegram kanalu. “Pretpostavlja se da su dva drona prevezena u našu pozadinu velikim dronom za višekratnu upotrebu, čija vrsta još nije utvrđena.”

Napadački FPV dronovi evoluirali su iz trkaćih kvadkoptera koji obično lete kroz obruče na zatvorenim stazama. Letovi su bili zamišljeni kao brzi i kratkotrajni pa njihov domet nikada nije bio problem. Prvi borbeni FPV dronovi imali su domet od dva ili tri kilometra.

Dronovi sada pogađaju ciljeve na 20 kilometara

Kako se dizajn poboljšavao, tako se i domet povećavao, a dodavanje velikih antena produžilo je domet kontrole na 10 i više kilometara. Postavljanje radio releja na drugi dron praktički je eliminiralo ograničenje radio dometa; s letećim relejima, FPV dronovi sada rutinski pogađaju ciljeve na udaljenosti od 10 do 20 kilometara, a ponekad i nešto više.

Sada je najveći problem ograničenje trajanje baterije. Letovi FPV dronova obično traju manje od 15 minuta, čak i s najboljim baterijama, pa je maksimalni mogući domet oko 30 kilometara.

Rotorcraft troši puno energije samo za održavanje u zraku, a domet se može znatno povećati prelaskom na dizajn s fiksnim krilima. No operateri vole male, jeftine FPV dronove, pa su inženjeri razmatrali mogućnost njihovog transporta na drugim dronovima.

Ruska Burya-20 nosi nekoliko dronova

Ruski razvojni inženjeri ovog su mjeseca predstavili jedan takav sustav pod nazivom Burya-20. Čini se da je to dron nalik zrakoplovu koji ima dolet više od 60 kilometara i mogućnost ispuštanja više FPV dronova.

Burya-20 ima moćnu optiku koja operateru omogućava lako pronalaženje ciljeva, a također djeluje i kao relejna stanica za upravljanje FPV dronovima na udaljenosti do 15 kilometara. Nosivost mu je preko 14 kilograma, što je dovoljno za nekoliko FPV dronova. Prema proizvođačima, Burya-20 je već u maloserijskoj proizvodnji.

Slično funkcionira i sustav Admiral koji je bio izložen na sajmu ARMY-2023 prošlog kolovoza od strane tvrtke Svyaz SpecZaschita. Tvrdili su da može nositi dva FPV drona i da ima domet veći od 300 kilometara. 

Promjena načina ratovanja

Ukrajinske snage također eksperimentiraju s nizom rotocraft nosača FPV dronova. U svibnju je elitni 414. odvojeni bataljun bespilotnih ofenzivnih sustava, preuzeo veliki rotorcraft koji može djelovati kao bombarder ili nosač FPV dronova. Također novi Queen Hornet kojeg proizvodi Wild Hornets, divovski FPV sposoban nositi teret od 9 kilograma, trenutno se testira kao nosač manjih FPV dronova.

FPV dronovi već su promijenili način ratovanja. No, pitanje koje se sada postavlja jest kako zaustaviti neprijateljske nosače dronova. Čini se da će za to biti potrebno razviti presretačke dronove. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.