U vladi Kujundžića nagovarali da podnese ostavku, dat će je u ponedjeljak?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

JUČER je u vladi održan novi sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, koji je posljednjih dana u središtu nekoliko afera.

Indexu je informaciju o sastanku koji je jučer održan u Banskim dvorima potvrdio izvor iz vlade.

Riječ je o drugom neugodnom sastanku za Kujundžića u samo nekoliko dana. Prvi je imao s premijerom Andrejem Plenkovićem, kojem je pokušao objasniti diskrepancije u svojoj imovinskoj kartici.

U međuvremenu je isplivalo još nekoliko krakova Kujundžićeve afere, jučer i nova afera s milijunima koje je od Ministarstva zdravstva dobio Kujundžićev susjed i partner, a grupa muškaraca u četvrtak je, pozivajući se pritom na Kujundžića, napala mladu novinarku koja je pokušala fotografirati njegovo zdanje kod Imotskog, za koje je "zaboravio" prijaviti gotovo pola ukupne površine kuće, a nije se sjetio ni okućnice s bazenom.

Kujundžić se opire ideji iz vlade da sam u kratkom roku podnese ostavku

Zbog svega toga Kujundžić je na novom sastanku upozoren da šteti vladi i HDZ-u, a jedna od ideja iz vlade je bila da Kujundžić u kratkom roku podnese ostavku. No on nije pokazao sklonost toj ideji. Ostao je tako pri stajalištu koje je iznio u petak na presici. Tada je rekao da mu "ne pada na pamet dati ostavku" i da će "ostati ministar do kraja mandata".

To, međutim, ne ovisi samo o Kujundžiću. Iz vlade su, kako se može iščitati iz riječi izvora s kojim smo razgovarali, odlučili riješiti tu situaciju, a odlazak Kujundžića se čini izglednim.

Izvor iz vlade koji nam je potvrdio da se jučer održao sastanak s Kujundžićem rekao nam je da u "odlukama koje slijede treba pokazati odgovornost i voditi računa o stabilnosti vlade i HDZ-a".

Prema izjavama iz vlade, čini se da je Kujundžićev odlazak gotova stvar i da je samo pitanje hoće li sam otići ili će ga Plenković smijeniti

Hoće li dati ostavku ili će ga smijeniti? 

Čini se da će Kujundžić ili otići sam, što on zasad odbija, ili će ga Plenković smijeniti.

Iz poruka koje stižu iz vlade jasno se iščitava da Kujundžić svojim aferama i ponašanjem šteti stabilnosti vlade i stranke. Plenkoviću usred predsjedanja Hrvatske EU-om i u predvečerje unutarstranačkih izbora, ali i još važnije, u izbornoj godini koja je započela tako da je SDP u anketama prestigao HDZ, ne treba razvlačenje slučaja ministra o kojem novi inkriminirajući detalji cure svakodnevno, a Kujundžić se prema tome odnosi nadmeno i s porugom, čime si je zacementirao poziciju među najomraženijim članovima vlade.

Kujundžić nije jaka figura ni u stranci, u koju se vratio nakon neuspješne epizode s vlastitom strankom Hrvatska zora. Riječ je o čovjeku koji nema značajnu stranačku bazu i nije u ključnim tijelima HDZ-a - Predsjedništvu i Nacionalnom odboru.

Odluka o Kujundžićevoj sudbini trebala bi, navodi naš izvor, biti donesena brzo. "Strpimo se još koji dan, vidjet ćemo sve početkom tjedna", rekao je za Index izvor iz vlade.

Ostavka pada u ponedjeljak?

No jedan izvor iz vlade je za N1 otkrio da bi Kujundžić ostavku mogao dati već u ponedjeljak.

Podsjetimo, u petak je sazvao konferenciju za medije i tada se očekivalo da će podnijeti ostavku, no on to nije učinio.

Odgovarao je na novinarska pitanja, usput je govorio i o partizanima, a dodao je i da mu ostavka ne pada na pamet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.