U vodi zagrebačkog vrtića nađene fekalije. Djeca ne smiju piti iz slavine

Foto: Google Maps

U vodu koju koristi vrtić Jarun dospjele su fekalije te su iz vrtića navodno o svemu usmeno obavijestili roditelje, navevši kako djeca ne smiju piti vodu u vrtiću, nego da je došla cisterna s vodom u dvorište njihova objekta. Riječ je o područnom objektu u naselju Gajevo na adresi Tomislava Martina Pušteka 14.

Danas.hr je o svemu pitao Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. "U sklopu redovite kontrole u Dječjem vrtiću Jarun na jednoj slavini za pranje suđa u objektu vrtića u Puštekovoj ulici utvrđeno je da je uzorak vode kontaminiran kolifornim bakterijama", odgovorili su iz Zavoda.

"Na ostalim slavinama nije uočena bakterija. Vrtić je odmah postupio po savjetima sanitarne inspektorice. Kuhanje i pranje suđa premješteno je u drugi objekt vrtića, zatvoreni su ventili na slivnicama, a voda se koristi isključivo za ispiranje toaleta. Naručena je cisterna vode za piće koja je dostupna od 5 ujutro u dječjem vrtiću", navode.

"Vrtić je postupio sukladno propisima"

Dodali su i da je zamijenjena slavina na kojoj je uzorak bio kontaminiran, a preventivna dezinfekcija svih ostalih je u tijeku. "Naručeno je novo uzorkovanje vode, kako na svim slavinama u vrtiću, tako i na hidrantu iz kojeg voda dolazi prema vrtiću. Državni inspektorat je potvrdio da je vrtić postupio sukladno propisima. Odgojno-obrazovni rad odvija se bez poteškoća, nema primjedbi roditelja ni odgojitelja", stoji u njihovom odgovoru.

ViO je proveo kontrolu kvalitete vode na najbližem dostupnom hidrantu kojom je utvrđeno da je kvaliteta vode prema svim ispitanim parametrima sukladna uvjetima koji su propisani Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode namijenjene za ljudsku potrošnju. Dakle, voda izvan objekta je u potpunosti zdravstveno ispravna, a u objektu je onečišćenje lokalizirano na jednu slavinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.