U Vukovaru odana počast za 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U spomen na 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu, danas su u Vukovaru položeni vijenci i zapaljenje svijeće, uz poruku ministra Davora Božinovića da je policija bila prva barijera velikosrpskoj agresiji.

Vijence i svijeće zahvale kod spomenika ispred zgrade nekadašnje vukovarske policije postavili su potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te predstavnici udruga, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

"Večeras se prisjećamo ogromne žrtve hrvatskih policajaca u Domovinskom ratu u kojem je upravo policija bila prva barijera velikosrpskoj agresiji, a potom su na tim temeljima nastali Zbor narodne garde i Hrvatska vojska. Žrtvu poginulih i nestalih u Domovinskom ratu nikada nećemo, niti smijemo zaboraviti", poručio je u izjavi novinarima ministar Božinović.

Penava: Vukovarske žrtve nisu bile uzaludne

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava novinarima je također je rekao da se žrtve iz Domovinskog rata ne smiju zaboraviti. "Ogromnu su žrtvu podnijeli hrvatski branitelji kao i grad Vukovar, ali nisu bile uzaludne jer danas imamo slobodnu i neovisnu hrvatsku državu", ustvrdio je Penava.

Među 97 policajaca poginulih i nestalih 1991. godine u obrani Vukovara, čija su imena pročitana tijekom komemorativne svečanosti, 61 je iz vukovarsko-srijemske policije, 15 iz varaždinske, 11 iz međimurske, te šestorica iz brodsko-posavske policije i četvorica iz Antiterorističke jedinice Lučko.

Program "In memoriam na 97 policajaca poginulih i nestalih u obrani Vukovara" započeo je paljenjem svijeća i molitvom za poginule policajce i branitelje u Marincima, mjestu između Vinkovaca i Vukovara u kojem su 12. listopada 1991. godine, u pokušaju proboja hrvatskih snaga prema tada okupiranom Vukovaru poginula tri pripadnika ATJ-a Lučko, tri pripadnika SJP Slavonski Brod ŠAP i četiri pripadnika Zbora narodne garde, dok su ranjena 44 hrvatska branitelja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.