U zagrebačkom naselju otvoreno Šetalište Ankice Lepej, prve hrvatske zviždačice

Foto: Zoran Pero Radaković

U nazočnosti Gordana i Željke Lepej, djece prve hrvatske zviždačice Ankice Lepej, svečano je otvoreno Šetalište Ankice Lepej u zagrebačkim Gajnicama, gdje je Ankica jedno vrijeme živjela i radila u tamošnjoj poslovnici Zagrebačke banke. Novootvoreno Šetalište Ankice Lepej proteže se od raskrižja Čileanske ulice i Ulice Kerestinečkih žrtava do Trga grada Passignano Sul Trasimeno.

Na prijedlog Mjesnog odbora Gajnice i Vijeća gradske četvrti Podsused - Vrapče odluku o imenovanju šetališta po Ankici Lepej donio je skupštinski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova na čelu s Radom Borić, odnosno Skupština Grada Zagreba.

Kako podsjećaju iz Vijeća Gradske četvrti Podsused - Vrapče, prije 26 godina, u listopadu 1998., Lepej je otkrila da je supruga tadašnjeg predsjednika države Franje Tuđmana, Ankica Tuđman, na skrivenom računu imala 210.000 njemačkih maraka i gotovo 16 tisuća američkih dolara, koje on nije bio prijavio u imovinskoj kartici, iako mu je to bila zakonska obveza.

Vijećnica Mjesnog odbora Gajnice Iva Tomečić rekla je kako nije bilo prikladnijeg mjesta za ovo šetalište nego baš u Gajnicama, u neposrednoj blizini poslovnice Zagrebačke banke i zgrade u kojoj je Lepej stanovala od 1975. do 1989., i svakodnevno prolazila onuda na putu za posao.

"Bio je to čin građanske hrabrosti bez presedana"

Podsjetila je na događanja koja su uslijedila nakon otkrivanja tajnih računa obitelji Tuđman: banka je raspisala nagradu od milijun kuna za osobu koja prokaže zviždača. Lepej se sama prijavila, odbila nagradu na koju je po zakonu imala pravo, a na kraju je ostala bez posla, stana, i praktički na ulici.

"Bio je to čin građanske hrabrosti bez presedana", istaknula je.

"Volio bih da na ploči stoji i ime mog oca"

Građanima se obratio vidno potreseni Gordan Lepej, rekavši kako mu imenovanje šetališta po majci mnogo znači, ali da bi mu još više značilo kad bi se na ploči nalazilo i ime njegova pokojnog oca Slavka:

"On je uvijek bio s mamom u borbi protiv te nepravde u kojoj su se stvarno borili sami. Nikad nisu mislili na sebe, mislili su na sve nas druge i zato bih više od svega volio da na ovoj ploči piše ime i mog oca. Znam da bi i mama to htjela. Oni su bili ljudi koji su bili nenormalni fanatici u borbi protiv nepravde."

"Ta energija koju su posvećivali malim, običnim ljudima, da živimo u pravednom društvu, to je neprocjenjivo. To znam ja koji sam živio s njima i mislim da zaslužuju barem to. Nikad im nije bila važna materijalna korist, već to da ostanu dosljedni i dostojanstveni do kraja", dodao je.

"Ne mogu zaboraviti tjeskobu i strah za život svojih roditelja"

Kći Ankice Lepej, Željka, rekla je kako joj nije lako izraziti što osjeća:

"Od malih sam nogu svjedokinja borbe svojih roditelja protiv nepravde i korupcije. Iako sam neopisivo ponosna na sve ono što su napravili kao obični građani za našu Hrvatsku, ne mogu zaboraviti osjećaje tjeskobe, straha za njihov život i nelagode prema onima koji su smatrali mamin čin političkim i egoističnim. Zahvaljujući ljudima koji su iskreno vjerovali u moju mamu, danas kažem da je pobijedila borba malog čovjeka za veće ideale. Nakon ogromne žrtve, naša obitelj napokon može pronaći dugo iščekivani i zasluženi duhovni mir."

Gordan Lepej je potom uz taktove pjesme Nada Gabi Novak otkrio ploču s majčinim imenom.

Među okupljenima se zatekla i dugogodišnja susjeda i bliska prijateljica Ankice Lepej, umirovljenica Katica Narančić.

"Presretna sam zbog toga što je Ankica dobila svoje šetalište, u čast njezinoj hrabrosti. Mnogo mi to znači zbog našeg prijateljstva. Svakodnevno smo se viđale, naša su se djeca družila. Jako smo se poštivale i voljele, uvijek smo bile tu jedna za drugu. Bila je to posebna ljubav i posebno prijateljstvo", rekla je vidno dirnuta Narančić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.