Ubojica iz Fort Hooda održavao vezu s radikalnim islamističkim klerikom



AMERIČKI bojnik muslimanskog porijekla koji je ovaj tjedan u bazi Fort Hood ubio 12 vojnika i jednog civila izmijenio je 10 do 20 e-mailova s radikalnim islamističkim klerikom u Jemenu, koji poziva na džihad protiv SAD-a.

Bojnik Nidal Malik Hasan došao je pod radar FBI-a u sklopu istrage koju su proveli zajedno s drugim agencijama o Anwaru al-Awlakiju, islamističkom propovjedniku koju je prije nego što je 2002. godine otišao u Jemen propovijedao u saveznoj državi Virginiji.

"Benigni kontakti"

Hasan je pohodio propovijedi Awlakija u džamiji Dar Al-Hijrah u gradu Falls Churchu. Istraga je pokazala kako je Hasan djelovao sam i kako nije imao veze niti je primao naredbe od bilo kakve islamističke ili neke druge organizacije.

Unatoč kontaktu između Hasana i radikalnog islamista, FBI tu vezu nije dodatno istraživao, jer je "raspon tih kontakata bio u skladu s istraživanjem za psihijatrijska liječenja koja je Hasan obavljao u medicinskom centru Walter Reed u Washingtonu", naveo je FBI.

Nije mu odmoglo pri kupovini pištolja

E-mailovi su se uglavnom doticali istraživanja o PTSP-u koje je Hasan obavljao u centru. Budući da se u mailovima nisu koristile sporne riječi, FBI je zaključio da Hasan nije bio uključen u terorističke aktivnosti.

Kontakt s otvorenim simpatizerom al-Qaide također nije doveo do uzbune kad je Hasan u kolovozu kupio jedan od pištolja koje je koristio u pucnjavi u Fort Hoodu. Bilo tko pod istragom FBI-a ne može legalno kupiti oružje u SAD-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.