Ubojica iz Fort Hooda optužen i za 32 pokušaja ubojstva



VOJNI psihijatar koji je u bazi Fort Hood u Teksasu ubio 13 ljudi sada bi mogao biti optužen za dodatna kaznena djela, što će mu dodatno potkopati bilo kakvu ideju o tome da će ikad biti slobodan čovjek.

Nakon što je optužen za 13 točaka teškog umorstva, bojnik Nidal Malik Hassan bit će optužen i po 32 točke pokušaja ubojstva s predumišljajem, obavijestio je njegov odvjetnik.

"Dodatne optužbe mu se dostavljaju upravo u ovom trenutku", rekao je Hasanov odvjetnik, umirovljeni brigadir John Gilligan.

Paraliza

Hasan, vojni psihijatar muslimanske vjeroispovijesti, veliki protivnih američkog angažmana na Bliskom istoku, 5. studenog u Fort Hoodu je otvorio vatru na osoblje. Jedan civilni dužnosnik uzvratio mu je vatrom, ranivši ga. Čini se kako je taj pogodak bio vrlo ozbiljan, pa je Hasan ostao privremeno paraliziran.

Ranije je objavljeno kako vojni tužitelji namjeravaju tražiti smrtnu kaznu za Hasana, ali to još nije potvrđeno.

Smrtna kazna

Ukoliko se bude tražila smrtna kazna, i dođe do presude o smaknuću, to će biti prva smrtna kazna izvedena na aktivnom pripadniku američke vojske od 1961. godine, ali Hasan se protiv takve presude može žaliti na seriji civilnih sudova.

Unatoč dokazima da je Hasan imao kontakte s radikalnim jemenskim klerikom, odluka da se optužnica podnese na vojnom, a ne civilnom sudu pokazuje uvjerenje u vojsci da je Hasan djelovao sam, bez pomoći stranih ili domaćih terorističkih organizacija.

Istraga Odjela za kriminalna istraživanja vojske navodi na zaključak da je Hasan cijeli napad počinio sam, rekao je glasnogovornik te službe. Nakon razgovora sa stotinama svjedoka i pregledavanja istražnog materijala, uključujući Hasanovo računalo, istražitelji vjeruju kako je bojnik djelovao potpuno sam, rekli su iz vojske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.