Ubojica iz Fort Hooda ostao paraliziran u pucnjavi

BOJNIK Nidal Malik Hasan, koji je u ubilačkom pohodu u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu ubio 13, a ranio 43 ljudi, paraliziran je, rekao je njegov odvjetnik.

Hasanov odvjetnik, umirovljeni brigadir John Galligan rekao je: "Čini se da više neće hodati". Galligan je rekao kako je s Hasanom jučer proveo sat vremena, a na sastanku je bio prisutan i jedan član Hasanove obitelji.

Hasan, vojni psihijatar muslimanske vjeroispovijesti, veliki protivnih američkog angažmana na Bliskom istoku, 5. studenog u Fort Hoodu je otvorio vatru na osoblje. Jedan civilni dužnosnik uzvratio mu je vatrom, ranivši ga. Čini se kako je taj pogodak bio vrlo ozbiljan.

Smrtna kazna

Ranije je objavljeno kako vojni tužitelji namjeravaju tražiti smrtnu kaznu za Hasana, optuženog za 13 točaka teškog ubojstva.

Ukoliko dođe do presude o smaknuću, to će biti prva smrtna kazna izvedena na aktivnom pripadniku američke vojske od 1961. godine, ali Hasan se protiv takve presude može žaliti na seriji civilnih sudova.

Unatoč dokazima da je Hasan imao kontakte s radikalnim jemenskim klerikom, odluka da se optužnica podnese na vojnom, a ne civilnom sudu pokazuje uvjerenje u vojsci da je Hasan djelovao sam, bez pomoći stranih ili domaćih terorističkih organizacija.

Smrtna kazna "jedina primjerena"

Istraga Odjela za kriminalna istraživanja vojske navodi na zaključak da je Hasan cijeli napad počinio sam, rekao je glasnogovornik te službe. Nakon razgovora sa stotinama svjedoka i pregledavanja istražnog materijala, uključujući Hasanovo računalo, istražitelji vjeruju kako je bojnik djelovao potpuno sam, rekli su iz vojske.


Drugi vojni dužnosnik u jednom je intervjuu rekao kako "uzevši u obzir veličinu njegovog zločina, smrtna kazna je jedina koju treba razmatrati".

Optužnica za ubojstvo došla je u trenutku u kojem istražitelji razmatraju jesu li postojali znakovi koji su mogli ukazati na to da Hasan sprema veliki pokolj. Američki predsjednik Barack Obama naredio je veliku istragu državnih službi, među njima i Pentagona u obavještajne zajednice, a fokus će biti na tome jesu li agencije dovoljno dijelile informacije koje bi mogle pomoći pri sprečavanju zločina.

Obama naredio istragu

Obama je od čelnika ministarstva obrane, FBI-a i obavještajnih agencija tijekom sastanka u Bijeloj kući dan nakon Hasanovog pohoda zatražio pokretanje istrage, a taj je zahtjev i formaliziran jučerašnjim predsjedničkim memorandumom.

Izvori iz Bijele kuće nisu rekli je li naredba za istragom motivirana viješću o vezama Hasana i jemenskog klerika Anwara al-Awlakija, ali činjenica je da je Obama jedan dan nakon ubojstva vidio emailove koje su Hasan i al-Awlaki izmjenjivali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.