Učenica rasturila na natjecanju, ne može izravno u MIOC: "Bila u timu sama sa sobom"

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Učenica iz Zagreba je prošle godine, u sedmom razredu, sudjelovala na državnom natjecanju iz informatike za osnovne škole i osvojila treće mjesto u kategoriji Razvoj softwarea. To je trebalo biti dovoljno za direktni upis u zagrebačku XV. gimnaziju, popularni MIOC. Međutim nedavno je saznala da joj osvojenu nagradu neće priznati.

"Kao računalni entuzijast, želja joj je bila upisati MIOC, kao školu gdje će steći najviše znanja, pa smo ovo proljeće otišli na dane otvorenih vrata u zagrebački MIOC, koja ju je oduševila i čiji nas je ravnatelj gospodin Dmitrović obavijestio kako Nika, s obzirom da je osvojila pojedinačno treće mjesto na državnom natjecanju, ima direktan upis u MIOC, jer MIOC želi najbolje učenike. Nika je bila još više oduševljena, jer direktan upis u školu koju želi upisati, bez obaveze pisanja prijamnog ispita, puno je ležerniji i bezbrižniji", kaže otac učenice.

"Kažu da je bila u timu sama sa sobom"

Upis u srednju školu, koji je trebao biti formalnost, pretvorio se u šok za cijelu obitelj. U petak su saznali da djevojčica nema pravo na direktan upis jer je, prema tumačenju Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), sudjelovala u timskom natjecanju, kaže otac.

"Mi smo se odmah obratili na sve relevantne adrese, Agenciji, Carnetu, Povjerenstvu za informatiku, školi. Tražili smo objašnjenje i od svih smo strana dobili informaciju da je u pitanju greška Agencije, osim od same Agencije, čija je riječ, izgleda, zadnja", kaže.

Prema propisima, učenik koji kao pojedinac ostvari pojedinačan uspjeh na nekom takmičenju ima osiguran direktan upis, za razliku od učenika koji su se natjecali u timu.

Agencija u ovom slučaju tvrdi da je Razvoj softwarea isključivo timska kategorija i da bez obzira na to što je Nika sudjelovala samostalno, ne kao dio tima, smatraju da je ona bila "u timu sama sa sobom" i da zbog toga nema pravo na direktan upis, kaže otac.

"To objašnjenje je već samo po sebi bizarno, a da bi stvar po njih bila gora, u samim službenim propozicijama natjecanja na njihovim stranicama jasno piše da se učenik može natjecati samostalno ili u timu s još najviše dva učenika", kaže otac i dodaje da se na stranicama navodi i da se učenika koji se natječe samostalno smatra voditeljem projekta.

"Dakle, njihova tvrdnja da je ta kategorija isključivo timska je čista laž", rekao je. 

"Željeli me izbaciti iz Agencije, Ministarstvo kaže da ne može ništa"

Otac se mailom obratio Ivani Ivančić Medved iz Agencije, a zatim je zatražio sastanak. Kaže da ga je na porti Agencije dočekao ljubazni zaštitar koji je pozvao Ivančić Medved.

"Ona je odgovorila kako 'ima posla i ne može me primiti, neka me pošalje van iz prostorija Agencije'. Srećom, zaštitar je bio zgrožen takvim postupkom te je pozvao službenicu iz Ministarstva obrazovanja, gospođu Dunju Morović, koja me je vrlo ljubazno primila, saslušala i obećala istražiti slučaj. Tim više što je prije dvije godine jedna druga djevojčica iz Zagreba bila u identičnoj situaciji i ona je najnormalnije imala osiguran direktan upis", kaže.

Od Marović je, kaže, dobio odgovor da, uz sva nastojanja od Ministarstva i uz činjenično stanje koje očito ide njima u korist, nisu mogli utjecati na izmjenu propozicija natjecanja iz nadležnosti Agencije za odgoj i obrazovanje, jer stav Agencije je da se isključivo radi o timskom natjecanju.

Djevojčica dan ranije saznala da mora pisati prijamni ispit

Zbog ove odluke je učenica već idući dan morala polagati prijamni ispit za koji su se njeni kolege pripremali mjesecima. Rezultati još uvijek nisu objavljeni, ali djevojčica kaže da nije zadovoljna ispitom na koji je izašla nepripremljena.

"Stres, paniku i sve ostalo što ide uz to možete zamisliti sami. Mi ne tražimo nikakav povlašteni položaj za naše dijete, ne tražimo privilegije, ne tražimo poseban tretman, tražimo samo zdravorazumsko tumačenje pravila koje su dotični sami postavili", kaže njen otac.

Nika je sudjelovala kao pojedinac u natjecanju i kao pojedinac osvojila treće mjesto. To što u istom takmičenju mogu sudjelovati i timovi ne umanjuje njen uspjeh, dapače, on je time još veći. A sigurno ne čine tu kategoriju isključivo timskom. Ali AZOO, iz nekog razloga, to ni po kakvu cijenu ne želi priznati", rekao je otac djevojčice.

AZOO: Kategorija timskog natjecanja nema izravan upis

Index je poslao upite Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih te Agenciji za odgoj i obrazovanje. Iz ministarstva su nas uputili na AZOO, nisu odgovorili hoće li reagirati u ovom slučaju. 

Iz Agencije kažu da je prema pravilniku radi o timskom natjecanju.

"Prema Katalogu natjecanja – Natjecanje iz informatike, kategorija natjecanja Razvoj softvera – osnovne škole je timska kategorija. Tim u toj kategoriji mogu činiti jedan učenik ili najviše tri učenika. U školskoj godini 2022./2023. kada su u kategoriji Razvoj softvera – osnovne škole natjecala i navedena učenica poredak u kategoriji je bio: 1. mjesto je zauzeo tim pod nazivom Golf2, kojega čine dva člana tima tj. dva učenika, 2. mjesto zauzima tim pod nazivom SecurePi kojega čini jedan učenik tj. jedan član i 3. mjesto zauzima tim pod nazivom Snake kojega čini jedan učenik, tj. jedan član.

Sukladno Pravilniku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, članku 16., kategorija timskog natjecanja nema izravan upis", piše u odgovoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.