Učiteljica i medicinska sestra: Spremni smo na štrajk, uvjeti rada su nikakvi

Foto: Screenshot RTL

O PREGOVORIMA sindikata i vlade o većim plaćama u RTL Direktu su govorile učiteljica Jagoda Čelar Čupić i medicinska sestra Melanija Črnelić. Čelar Čupić i Črnelić kažu da su spremne ići u štrajk ako uskoro ne dođe do dogovora između vlade i sindikata. 

Struku i dignitet treba braniti država

"Prilično dugo traje ta priča, još od prošlog natezanja oko onih četiri posto, a tresla se brda i rodio se miš. To su situacije na koje smo navikli. Smetaju jer smatramo da struku i dignitet treba braniti i da država treba svoje službenike i javne djelatnike podržavati. Ovog puta smo na tom tragu da to neće ići sasvim lako i da smo kao prosvjetari spremni izaći u štrajk", rekla je Čelar Čupić koja se osvrnula i na uvjete rada u školstvu:

"U svakoj školi bi trebao biti psiholog kojeg nemamo, u slučaju da škola nema više od 500 djece nema pravo na zapošljavanje psihologa. To je veliki nedostatak. Kronično nam nedostaju asistenti u nastavi, imamo prilično puno djece po svakom odjeljenju koji imaju individualizirani ili prilagođeni pristup, to je integracija takve djece u razrede. Nedostaje nam logopeda, defektologa-"

Sestra: Fali nas jako puno

Melanija Črnelić medicinska je sestra u bolnici Sveti Duh koja se također požalila na uvjete rada i za njih i za pacijente. Rekla je da ona i njezine kolegice i kolege imaju sve više posla, a da osoblja jednostavno nema dovoljno.

"Dobili smo kroz vrijeme puno dokumentacije koju trebamo ispunjavati, nas kao sestara nema dovoljno. Sistematizacija se ne radi dobro. Rade je po broju kreveta, a ne po težini pacijenata. Smatramo da to nije dobro i da to treba mijenjati. Zakinuti su pacijenti i mi. Mi smo zdravstveni radnici i posebno smo senzibilni prema pacijentima. Nije nam lako raditi", rekla je Črnelić i dodala:

"Imate osjećaj krivnje da niste učinili dobro i dovoljno, živite s tim osjećajem i to nije lako. Postoje standardi koliko dugo morate nešto vremenski odrađivati. Pacijenta treba hraniti 15 minuta, a mi nemamo za to vremena. Treba dati terapiju, odnjegovati pacijenta, napisati hrpu papira. Fali nas jako puno."

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.