Udovica francuskog serijskog ubojice osumnjičena za nestanak djevojke 1997.

Foto: Profimedia

Monique Olivier (75), koja služi doživotnu kaznu zbog pomaganja svom suprugu, serijskom ubojici Michelu Fourniretu, osumnjičena je za nestanak tinejdžerice u Francuskoj 1997. godine, rekli su tužitelji.

Olivier je službeno u pritvoru zbog "otmice i nezakonitog zatvaranja" 17-godišnje Cecile Vallin i ispituje ju specijalizirana jedinica za hladne slučajeve, rekli su tužitelji u pariškom predgrađu Nanterre novinskoj agenciji AFP.

Vallin je posljednji put viđena 8. lipnja 1997. oko 18 sati na seoskoj cesti koja vodi do Saint-Jean-de-Mauriennea, malog južnog francuskog grada manje od 20 milja od talijanske granice.

Istražitelji su ispitivali ​​je li Fourniret odgovoran za otmicu nakon izjava njegove udovice u prosincu prošle godine, tijekom suđenja za pomaganje Fourniretu u otmici i ubojstvu tri druge djevojke.

Olivier osumnjičena u slučaju nestale 17-godišnjakinje

Na sudu je rečeno da je Olivier belgijskim istražiteljima navela da je Fourniret, nazvan "Ogar iz Ardena", ubio mladu dadilju oko lipnja 1997., dok je djevojka spavala u kući para u Sart-Custinneu u Belgiji. "Fourniret ju je zadavio golim rukama", rekla je tada.

No Olivier je na sudu zanijekala da je Vallin žrtva njezinog supruga. "Nikada nismo bili u Savoieu", rekla je vidno iznervirana Olivier o regiji u kojoj se nalazi Saint-Jean-de-Maurienne.

Istražitelji su sada službeno stavili Olivier - već dvaput osuđenu za suučesništvo u ubojstvima njezina supruga - u pritvor zbog slučaja Vallin. Prethodno je osuđena za svoju ulogu u četiri ubojstva i silovanjima koje je počinio njezin muž.

Udovica osuđena zbog uloge mamca

Olivierin odvjetnik Richard Delgenes rekao je da je obaviješten da njegovu klijenticu ispituju te dodao da nije mogao prisustvovati razgovoru i da ona neće odgovarati na pitanja bez njegove prisutnosti. "Ispitivanje je kontraproduktivno za obitelj Vallin", rekao je za AFP.

Lokalni tužitelji pokrenuli su istragu o otmici kada su roditelji tinejdžerice prijavili njezin nestanak 1997., nakon što se ispostavilo da nema dokaza da je djevojka pobjegla.

Serijski ubojica prije smrti rekao da je on jedini odgovoran za sudbine svojih žrtava

Serijski ubojica Fourniret optužen je za otmicu, silovanje i ubojstvo, ali je umro 2021. u 79. godini, stoga nije bio izveden pred sud.

Prije smrti Fourniret je 2018. izjavio da je on jedini odgovoran za sudbine svojih žrtava. "Da mi se ti ljudi nisu našli na putu, još uvijek bi bili živi", rekao je. Tijekom suđenja Olivier je sebe opisala kao psa koji je morao slušati svog gospodara i govorila da je neoprostivo što je poslužila kao mamac za žrtve svog pokojnog muža.

Prije rasprave porote Olivier je zamolila obitelji žrtava za oprost. "Kajem se zbog svega što sam učinila i molim obitelj žrtava za oprost iako znam da je to neoprostivo", kazala je.

Oteli i ubili najmanje osam djevojčica i mladih žena

Par je 16 godina zajedno radio na otmici i ubojstvu najmanje osam djevojčica i mladih žena, izvijestio je BBC. Napokon su zaustavljeni 2003. godine, kada je 13-godišnjakinja koju je Fourniret pokušavao oteti uspjela pobjeći. To je dovelo do uhićenja njega i Olivier.

BBC je izvijestio da su Fourniretove poznate žrtve - osim Parrish, Domece i Mouzin - Isabelle Laville, Fabienne Leroy, Jeanne-Marie Desramault, Elisabeth Brichet, Natacha Danais, Celine Saison, Mananya Thumphong i Farida Hammiche.

Sve Fourniretove žrtve, od kojih je većina bila silovana, ustrijeljene su, zadavljene ili izbodene do smrti, izvijestio je BBC. Većina je ubijena u regiji Ardennes, u sjevernoj Francuskoj i u Belgiji.

I Fourniret i Olivier izručeni su Francuskoj radi suđenja. Šest žrtava bile su državljanke Francuske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.