Udruga autobusnih prijevoznika: Organizirat ćemo prijevoz na linijama s malo učenika

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

UDRUGA hrvatskih autobusnih prijevoznika (UHAP) pozvala je županije, gradove i škole da se obrate bilo kojem autobusnom prijevozniku iz njihove udruge za organiziranje prijevoza, nakon što je dan ranije jedna udruga prijevoznika najavila ukidanje linija s malim brojem učenika.

Prijevoznici UHAP-a će preuzeti prijevoz učenika ako ga bilo tko otkaže na potrebnim linijama kako bi djeca imala osiguran prijevoz do škola, priopćili su iz te udruge. 

"Djeca ne smiju biti kolateralne žrtve manipulacije dijela autobusnih prijevoznika"

Djeca, obrazložili su, ne smiju biti kolateralne žrtve manipulacije dijela autobusnih prijevoznika koji zbog neusklađenosti s EU propisima zadržavaju monopolistički položaj na određenim autobusnim linijama.

UHAP u srijedu izrečen stav dijela autobusnih prijevoznika smatra ponovljenim nelegitimnim pritiskom na resorno Ministarstvo i županije da provedu javnu uslugu netransparentno i bez javnog natječaja te dodijele javne novce samo pojedinim privatnim poduzećima.

"Iako smatramo da su primjena i uspostava javne usluge svakako najbolji način za organizaciju prijevoza učenika i mladeži unutar županija, nužno je pridržavati se EU Uredbe koja jasno naglašava primjenu javnog natječaja i nediskriminatornog pristupa", ističu.

"Dio prijevoznika zadržava monopolistički položaj na određenim županijskim linijama"

Oni napominju da se u Hrvatskoj prvi put uvodi javnolinijski prijevoz u obliku javne usluge, da je od izuzetne važnosti da se sve provede na transparentan i nediskriminativan način te da se omogući svim gospodarskim subjektima u državi sudjelovanje u tom budućem poslu.

UHAP kaže da dio autobusnih prijevoznika zbog trenutnog neprovođenja EU zakona zadržava monopolistički položaj na određenim županijskim i međužupanijskim autobusnim linijama.

"Na tržištu postoji stotinjak licenciranih kompanija koje se bave autobusnim prijevozom, koje imaju dostatne kapacitete, te stoga javni prijevoz, odnosno prijevoz školaraca nije i ne može biti ugrožen", ističe se u priopćenju.

"UHAP okuplja dio domaćih autobusnih prijevoznika, članova HUP-a i HGK, kojima je u cilju unapređenje cjelokupne autobusne industrije na hrvatskom tržištu, digitalizacija te u konačnici liberalizacija sektora", kažu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.