Udruga veterana: Napao nas je čovjek koji mrzi Hrvate, ženu je pregazio i vukao autom

Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Prema priopćenju Udruge 110. brigade ZNG/HV, na biciklističkom maratonu povodom obljetnice osnivanja 110. brigade u Karlovcu došlo je do ozbiljnog incidenta. Maraton, organiziran u suradnji s biciklističkim klubom Pedala laganini, obilježava doprinos brigade u obrani i oslobađanju Karlovca tijekom Domovinskog rata.

U sklopu obilježavanja, sudionici su se zaustavili u kafiću u mjestu Vojišnica u općini Vojnić radi okrjepe. Tada je, prema priopćenju Udruge, muškarac vozilom nasrnuo na bicikliste uz prijetnje i povike mržnje prema Hrvatima. Napadač je, kako navode, pokušao uletjeti na terasu ugostiteljskog objekta, a zatim je krenuo unatrag prema parkiranim biciklima, pritom gazeći jednu od sudionica maratona i pokušavajući je odvući prema državnoj cesti. 

Policija je brzo reagirala i pronašla počinitelja koji je ubrzo uhićen. Ozlijeđena sudionica prevezena je helikopterom u KBC Zagreb, gdje joj se još uvijek utvrđuju ozljede, navodi se u priopćenju. 

Udruga 110. brigade ZNG/HV izrazila je zahvalnost policiji na brzoj intervenciji.

O svemu se naknadno oglasila karlovačka policija.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Jučer popodne oko 14 sati policija je zaprimila dojavu da je došlo do namjernog naleta automobila na grupu biciklista na parkiralištu ugostiteljskog objekta na području općine Vojnić te da je jedna biciklistkinja ozlijeđena, dok se počinitelj osobnim automobilom udaljio s mjesta događaja.

Na mjestu događaja na parkiralištu ugostiteljskog objekta proveden je očevid, a brzom reakcijom policijskih službenika ubrzo je na adresi prebivališta pronađen i uhićen 44-godišnjak.

Dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da se osumnjičeni muškarac, vozilom austrijskih nacionalnih oznaka, na parkiralištu ugostiteljskog objekta namjerno zaletio u parkirane bicikle koji su bili zaustavljeni zbog korištenja stanke sudionika biciklijade, uslijed čega je došlo do ozljeđivanja 46-godišnje biciklistkinje. Biciklistkinja je radi pružanja liječničke pomoći odmah prevezena u zdravstvenu ustanovu, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđena.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz čl. 222. Kaznenog zakona Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti u vezi kaznenog djela iz čl. 215. Kaznenog zakona Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom osumnjičeni muškarac će u zakonskom roku biti predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave karlovačke, a kaznena prijava bit će podnesena nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom kriminalističkog istraživanja također je utvrđeno da je 44-godišnjak prilikom bijega predmetnim vozilom, u mjestu Brdo Utinjsko, izazvao prometnu nesreću pod utjecajem alkohola od 2,76 g/kg gdje je zbog neprilagođene brzine izletio u zavoju i udario u električni stup te se lakše ozlijedio. Potom se udaljio s mjesta prometne nesreće zbog čega će biti sankcioniran i sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

Kriminalističko istraživanje se nastavlja. 

"Ovakav oblik izljeva mržnje prema Hrvatima ne možemo i nećemo prešutjeti"

"Svjesni smo da u sve ove dane kada traje 33. obljetnica osnutka 110. brigade ima u Republici Hrvatskoj, a naročito u mjestima i selima oko Karlovca gdje žive ostaci ostataka bivše vojske srpskih pobunjenika koje iritira i sama pomisao na 110-tu, koji ne prestaju sanjati o neispunjenom snu za neku njihovu 'Veliku Srbiju', naveli su i dodali da "ovakav oblik izljeva mržnje prema mirnim ljudima samo zato što su Hrvati ne mogu i neće prešutjeti". 

"Ovim putem tim istima što mrze sve hrvatsko i koji se ne mire porazom u Domovinskom ratu i koji ne priznaju da žive u Republici Hrvatskoj i ne poštuju ju kao svoju Domovinu da izvole vratiti putovnice države koje mrze, ispišu se iz državljana Republike Hrvatske i odu živjeti u državu gdje ih neće iritirati sve ono što obilježava Hrvatsku", poručuju iz Udruge 110. brigade ZNG/HV.

Pozvali su predstavnike srpske nacionalne manjine da se očituju o ovom činu. Udruga najavljuje da će pomno pratiti pravne postupke protiv napadača kako bi se osiguralo da se kazneno djelo ne okarakterizira kao manji prekršaj.

U narednim danima, Udruga će održati sastanak s predstavnicima biciklističkog kluba Pedala laganini i braniteljskim udrugama kako bi razgovarali o ovom incidentu i poduzeli daljnje korake, najavili su. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.