Udruge upozorile Milanovića: "Ako se trendovi nastave, broj dijabetičara će rasti"

Foto: HINA/Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je razgovarao s predstavnicima Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, koje su upozorile da će broj oboljelih od dijabetesa rasti i među mlađom populacijom ako se nastavi trend nepravilne prehrane i nedovoljne fizičke aktivnosti.

Činjenica da u Hrvatskoj svaka deseta osoba starija od 65 godina u Hrvatskoj ima šećernu bolest, kao i podatak da je dijabetes među tri najčešća uzroka smrti u Hrvatskoj, ukazali su na potrebu razgovora udruga i predsjednika o dijabetesu, priopćio je Ured predsjednika.

Predstavnici Saveza istaknuli su na sastanku da će broj oboljelih rasti i među mlađom populacijom, ako se nastavi trend nepravilne prehrane i nedovoljne fizičke aktivnosti.

Savez okuplja 46 društava

Predstavnici Saveza ukazali su predsjedniku i na problem neadekvatnog zamjenskog prostora koji su dobili zbog renoviranja Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac. Nadaju se da će u obnovljenoj klinici dobiti prostor koji će biti primjeren aktivnostima koje Savez provodi i dostupan osobama sa šećernom bolesti iz cijele Hrvatske.

Predstavnici Saveza informirali su predsjednika i o temama ovogodišnjeg kongresa osoba sa šećernom bolesti na kojem su stručnjaci s različitih područja šećerne bolesti predstavili najnovije spoznaje i saznanja u njezinoj prevenciji i liječenju.

Hrvatski savez dijabetičarskih udruga okuplja 46 društava s ukupno četiri tisuće aktivnih članova iz čitave Hrvatske. Te udruge i društva svakodnevno promiču zdrav način života, bore se za što veću i bolju kvalitetu života osoba sa šećernom bolesti te ističu važnost prevencije, ranog otkivanja, pravovremenog liječenja i sprječavanja kroničnih komplikacija dijabetesa, rekli su predstavnici Saveza.

Na sastanku u Uredu predsjednika bili su predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga dr. sc. Zrinka Mach, dopredsjednik i član Izvršnog odbora Slavko Lackovića, članice Izvršnog odbora Doris Bailo i Marica Varjačić te administrativna tajnica Sandra Kerim.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.