Ugovoren novi rok dovršetka postrojenja u Ininoj riječkoj rafineriji

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic

Ina je danas izvijestila da je potpisan novi dodatak ugovoru o izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka u Ina Rafineriji nafte Rijeka, koji se nastavlja na osnovni ugovor iz prosinca 2019. i na prethodni dodatak tom ugovoru koji je potpisan u ožujku 2023. godine. 

Novim dodatkom ugovora osiguravaju se novi rokovi dovršetka projekta u riječkoj rafineriji, navode iz Ine. Dodaju i da se će njime ujedno vrijednost projekta nadogradnje u rafineriji povećati za do 6 posto, ako se ispune novi rokovi, zbog čega je projekt osiguran novim jamstvima.

"Novo postrojenje učinilo bi Inino poslovanje isplativijim"

Završetak izgradnje očekuje se do početka četvrtog tromjesečja 2025. godine. Dovršetkom izgradnje i puštanjem u pogon postrojenja za obradu teških ostataka, rafinerijsko poslovanje INA-e postat će isplativije, navodi se u priopćenju. Time će se ujedno doprinijeti sigurnosti opskrbe energentima Hrvatske i regije, izvijestila je Ina.

Podsjetimo, Ina je u prosincu 2019. potpisala ugovor o izgradnji postrojenja za obradu teških ostataka nafte, odnosno realizaciju druge faze modernizacije Rafinerije nafte Rijeka. Riječ je bila o investiciji od tadašnjih preko 3,3 milijarde kuna, dok je cijela investicija dosezala i 4 milijarde, kojima se u tri godine planiralo izgraditi postrojenje za obradu teških ostataka, napraviti rekonstrukciju postojećih jedinica u rafineriji kao i novu luku sa zatvorenim skladištem koksa.

Postrojenje za obradu teških ostataka, koristeći tehnologiju komornog (odgođenog) koksiranja, poboljšat će strukturu proizvoda riječke rafinerije na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva, a početak rada postrojenja tada se najavljivao u 2023. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.