Uhićen šef sigurnosti kartela Sinaloa. Ubio vojnike, tigrove hranio svojim žrtvama...

Foto: DEA

Ovog tjedna je u Meksiku uhićen šef sigurnosti zloglasnog kartela Sinaloa Nestor Isidro Perez Salas. Na čelu tog kartela je Ovidio Guzman, sin zatvorenog narkobosa Joaquina Guzmana, poznatijeg kao El Chapo.

Američka vlada i predsjednik Joe Biden zahvalili su Meksiku na uhićenju Pereza Salasa, a prema detaljima objavljenim danas, pritvaranje šefa osiguranja kartela moglo bi biti vrlo osobno za meksičku vojsku, piše ABC.

Napad na stambeni kompleks u kojem su živjele obitelji vojnika

Meksički ministar obrane Luis Cresencio Sandoval rekao je da je Perez Salas naredio napad 2019. na nečuvani stambeni kompleks u Culiacanu u kojem su živjele obitelji vojnika.

"On je bio taj koji je naredio napad na naše obitelji", rekao je Sandoval. Napad, koji se dogodio 17. listopada, bio je rezultat ponižavajućeg neuspjelog pokušaja hvatanja vođe kartela Ovidija Guzmana. Perez Salas služio je kao šef osiguranja za Guzmana i njegovu braću, koji su poznati kao Chapitos.

Vojnici su uhvatili Guzmana, ali su kasnije dobili naredbu da ga puste kako bi se izbjeglo krvoproliće. Kako bi izvršili pritisak na vojsku da oslobodi Guzmana, naoružani napadači kartela okružili su stambeni kompleks vojnih obitelji u Culiacanu, glavnom gradu Sinaloe, i otvorili vatru. Uzeli su jednog vojnika za taoca te upali u četiri stana tražeći još potencijalnih talaca i ubacili dvije ručne bombe koje nisu eksplodirale.

Perez Salas navodno sudjelovao i u pokretanju nasilja u kojem je ubijeno 30 ljudi

Vojska se, čini se, oslanjala na nepisano pravilo da se žene i djeca vojnika ne smiju gađati. "Bilo je to područje koje čak nije bilo ni čuvano", rekao je Sandoval. U siječnju, kada su vojnici konačno uspjeli uhititi Ovidija Guzmana, Perez Salas je također navodno sudjelovao u pokretanju nasilja u kojem je ubijeno 30 ljudi, uključujući 10 vojnih osoba, piše ABC.

Vojska je bila prisiljena upotrijebiti borbene helikoptere Black Hawk protiv kartelskih mitraljeza kalibra 50 postavljenih na kamione. Naoružani napadači kartela pogodili su dva vojna zrakoplova, prisilivši ih na slijetanje, i poslali su naoružane napadače u gradsku zračnu luku, gdje su vojni i civilni zrakoplovi pogođeni pucnjavom.

Sandoval je danas otkrio da je tog dana bila posebna operacija da se uhvati Perez Salas, ali nije uspjela. "Vojska je nastavila pratiti njegovo kretanje, a kasnije ga je pokušala pritvoriti drugi put, ali on je uspio pobjeći", rekao je Sandoval. Perez Salas je uhvaćen iz trećeg pokušaja.

Video objavljen na društvenim mrežama pokazuje da je Perez Salas bio okružen, ali se uspio popeti na krov kuće prije nego što je u srijedu uhvaćen.

Uhićenje je bilo osobno za meksičku vojsku

Američka uprava za suzbijanje droga objavila je nagradu od 3 milijuna dolara za hvatanje Pereza Salasa. Prema onome što se Perezu Salasu stavlja na teret i onome što Sandoval govori, čini se da je njegovo uhićenje bilo osobno za meksičku vojsku. "Također je bio odgovoran za niz napada na vojno osoblje koji su prouzročili značajan broj žrtava", rekao je Sandoval.

Perez Salas tražen je pod optužbom SAD-a za urotu za uvoz i distribuciju fentanila u Sjedinjenim Državama. No, optužen je i za ubojstva kao i za mučenje policajaca i civila.

Prema optužnici južnog okruga New Yorka, Perez Salas je 2017. sudjelovao u mučenju meksičkog federalnog agenta. U optužnici stoji da su on i drugi mučili agenta dva sata i ozlijeđivali ga vadičepom.

Perez Salas predvodnik je skupine koja je mučila ljude i njima hranila tigrove

Prema optužnici, El Nini - skupina naoružanih napadača predvođena Perezom Salasom i Jorgeom Figueroom Benitezom - izveli su i druga jeziva djela nasilja. El Nini bi zarobljene suparnike odvodili na rančeve u vlasništvu Chapitosa na pogubljenje, piše u optužnici.

"Mnoge od tih žrtava su ustrijeljene, dok su druge žrtve hranili i bacali ih kao hranu tigrovima. Tigrovi pripadaju Chapitosima koji su ih uzgajali i držali ih kao kućne ljubimce", stoji u optužnici, piše ABC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.