Ukleti letovi poljskog predsjednika: Kaczynski tri puta preživio probleme s avionom

POLJSKI predsjednik Lech Kazacynski, koji je danas poginuo u zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila na zapadu Rusije, već je nekoliko puta imao problema sa zrakoplovima. Tako se 2008. godine pokvario zrakoplov kojim je trebao putovati u Japan pa je na kraju putovao čarterom. Nekoliko dana kasnije zrakoplov kojim je putovao upao je u jake turbulencije iznad Južne Koreje, prenosi Ria Novosti.

Tada je pokojni predsjednik kazao da su dužnosti predsjednika povezane s ozbiljnim rizicima jer mora stalno putovati, a na svakom letu postoji rizik.

U siječnju prošle godine avion mu se zaledio te je kasnio na sastanak s bivšim ukrajinskim predsjednikom. Dva zrakoplova koja su u vlasništvu države bila su u kvaru u rujnu 2009. godine te je Kaczynski morao putovati u New York redovnom linijom.

Tupoljev i dalje "najsigurniji zrakoplov"

Avioni marke Tupoljev, poput ovoga u kojem je danas poginuo i poljski predsjednik Lech Kaczynski, smatraju se najsigurnijim zrakoplovima na svijetu jer je do prošle godine taj tip zrakoplova sudjelovao u 63 nesreće. Upravo 2009. godina bila je tragična za Tupoljeve. U srpnju prošle godine, Tupoljev iranske tvrtke Caspian Airlines srušio se u blizini Teherana te je pritom poginulo 153 putnika i 15 članova posade. Jedna od većih nesreća Tupoljeva je ona od prije četiri godine kad je u Iranu poginulo 29 ljudi.

U ovoj godini je isti avion marke Tupoljev imao dva kvara u istome danu. Prvo je na letu iz Egipta prisilno sletio u Moskvi zbog dima u kabini, a nakon što je kvar "saniran", avion je ponovno uzletio da bi sletio u šumi nedaleko od Moskve zbog istoga kvara. Sedam članova posade je tad ozlijeđeno u slijetanju. Tupoljev je standardni ruski putnički zrakoplov. Nekoliko desetljeća bio je glavno uporište sovjetskih avioprijevoznika. Prevezao je polovicu od oko 137 milijuna putnika ruske kompanije Aeroflota i njezinih podružnica. Zrakoplov je prodan u najmanje 17 inozemnih zrakoplovnih kompanija, a u prometu Rusije i ostalim državama bivšeg Sovjetskog Saveza ostaje standardni linijski putnički avion. Taj zrakoplov je sposoban slijetati i na nepriređene piste i često je korišten u arktičkim ekstremnim uvjetima.

Predsjednik Makedonije 2004. poginuo u zrakoplovnoj nesreći

2004. Boris Trajkovski, makedonski predsjednik, poginuo je u padu aviona u nevremenu dok su slijetali u Mostar. Proceduralne pogreške posade zrakoplova pri slijetanju u zračnu luku Mostar neposredan su uzrok nesreće u kojoj je 26. veljače 2004. godine uz još osam osoba poginuo i predsjednik Makedonije Boris Trajkovski. U završnom izvješću o uzrocima nesreće stoji da su dvojica pilota predsjedničkog zrakoplova nedovoljnom pripremljenošću za let prouzročila nesreću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.