Ukrajina će osigurati humanitarnu pomoć i sigurnost za civile u Kursku, pozvali i UN

Foto: EPA

Ukrajina je danas priopćila da je zatražila od Ujedinjenih naroda i Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) da se pridruže humanitarnim naporima u ruskoj regiji Kursk nakon upada ukrajinskih snaga.

Ukrajinska vojska ostaje u regiji Kursk više od mjesec dana nakon pokretanja napada, u kojem je prema predsjedniku Volodimiru Zelenskom Kijev preuzeo kontrolu nad 100 naselja.

Kada je u nedjelju posjetio sjeveroistočnu ukrajinsku regiju Sumy, ministar vanjskih poslova Andrii Sybiha rekao je da je naložio ministarstvu da službeno pozove UN i ICRC da rade u regiji Kursk. Ministarstvo je potvrdilo da je izdalo zahtjeve. „Ukrajina je spremna olakšati njihov rad i dokazati da poštuje međunarodno humanitarno pravo“, rekao je Sybiha na X-u nakon posjeta Sumyju odakle su ukrajinske snage pokrenule napad.

Poštivanje prava civila i Ženevske konvencije

Rekao je da ukrajinska vojska osigurava humanitarnu pomoć i siguran prolaz civilima u regiji Kursk.

Ministarstvo vanjskih poslova je u priopćenju navelo da su pozivi upućeni ICRC-u i UN-u, „uzimajući u obzir humanitarnu situaciju i potrebu da se na odgovarajući način osiguraju temeljna ljudska prava na području regije Kursk“. Ministarstvo je priopćilo da je zatražilo od ICRC-a da nadzire poštuje li Ukrajina načela međunarodnog humanitarnog prava u skladu sa Ženevskim konvencijama koje pokrivaju zaštitu žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Moskva nije komentirala pozive. Nije jasno kako su i jesu li UN i ICRC odgovorili na pozive. Ruska državna novinska agencija RIA izvijestila je danas da je predsjednica ICRC-a Mirjana Špoljarić posjetila Moskvu i da se planira sastati s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

U ruskom bombardiranju u selu u regiji Donjeck prošlog je tjedna poginulo troje Ukrajinaca koji su radili za ICRC, a dvoje je ranjeno, rekli su ukrajinski dužnosnici. Špoljarić je osudila napade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.