Ukrajina dobiva nove borbene avione: "Ne šalju F-16. Zelenskom je već dosta"

Ilustracija: EPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je jučer tijekom proslave Dana D da će Ukrajini poslati nove borbene avione. Na obilježavanju 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji prisustvovali su američki predsjednik Joe Biden, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i drugi svjetski čelnici. 

"Sutra pokrećemo novu suradnju. Ukrajini ćemo poslati borbene zrakoplove Mirage 2000-5 koje je napravio francuski proizvođač Dassault. Također ćemo obučavati ukrajinske pilote u Francuskoj", rekao je jučer Macron, a prenosi Newsweek

Francuski predsjednik je dodao da su ukrajinski dužnosnici, uključujući Zelenskog, prije nekih 48 sati od svih saveznika zatražili dodatnu pomoć u ratu protiv Rusije. "Ne želimo eskalaciju, ali mir se može postići samo ako se Kijev može obraniti. Mi smo uz Ukrajinu i nećemo je iznevjeriti", dodao je.  

Borbeni avioni Mirage 2000 

Borbeni avioni Mirage 2000-5 su višenamjenski jednomotorni zrakoplovi. U neposrednoj zračnoj borbi Mirage 2000 je znatno okretniji od F-16, a to znači i od velike većine potencijalnih protivnika. Mirage 2000 je nastavak tradicije tvrtke Dassault da radi borbene avione s delta krilom. 

Ovaj avion je jednostavan za održavanje jer ga pokreće jedan motor SNECMA M53-P20, dostatno snažan za najveću brzinu od 2336 km/h (2.2 Macha) i na razini mora 1110 km/h (1.2 Macha). Za zadaće zračne borbe može se naoružati vođenim projektilima MICA, Matra R550 Magic-II i Matra Super 530D. 

"Zelenskom je već dosta" 

"Ovo je zanimljiv zaokret od dugogodišnje pozicije 'samo F-16 za Ukrajinu'. Razumijem zašto su se na to odlučili", rekao je umirovljeni pukovnik američkih zračnih snaga Jeffrey Fischer. 

"Iskreno govoreći, Bidenova administracija usporila je isporuku F-16 do te mjere da je Zelenskom već dosta i spreman je preuzeti rizik uporabe drugih borbenih zrakoplova", dodaje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.