Ukrajina: Američkim projektilom smo razorili ruski radar vrijedan 100 milijuna dolara

Foto: X

Ukrajinska vojska priopćila je danas da je upotrijebila američke balističke projektile ATACMS za napad na rusku radarsku postaju kako bi smanjila sposobnost agresorskih snaga "da otkriju, prate i presretnu balističke mete".

Vojska u priopćenju objavljenom na Telegram kanalu nije navela kada i gdje je izveden udar na radarsku postaju Nebo-M.

"Ovo će stvoriti povoljan koridor za korištenje Storm Shadowa"

"Uništenje radara Nebo-M stvorit će povoljan zračni koridor za učinkovitu upotrebu krstarećih projektila Storm Shadow i SCALP-EG", navodi se u priopćenju, u kojem se referira na buduću upotrebu britanskih i francuskih dalekometnih raketa.

Ukrajinska vojska rekla je kako vjeruje da je Rusiji preostalo 10 takvih radarskih sustava, od kojih se svaki procjenjuje na više od 100 milijuna dolara.
Sjedinjene Države poslale su rakete dugog dometa ATACMS u Ukrajinu ovog proljeća, a savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da se Ukrajina u to vrijeme obvezala koristiti oružje samo unutar svojeg teritorija.

Zelenski mjesecima moli dozvolu za udare duboko u Rusiju 

Ruske snage trenutačno okupiraju oko 18% teritorija Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mjesecima moli saveznike da dopuste Ukrajini da ispaljuje zapadne projektile, uključujući američki ATACMS i britanski Storm Shadow, na mete duboko u Rusiji.

Nakon razgovora sa saveznicima prošlog mjeseca i nakon posjeta Zelenskog SAD-u, Washington nije signalizirao nikakvu promjenu svojeg stajališta o ukrajinskom korištenju dalekometnog oružja na ruskom teritoriju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.