Ukrajina: Sjeverna Koreja je najveća prijetnja za nas od svih ruskih saveznika

Foto: EPA

Među saveznicima Moskve, Sjeverna Koreja predstavlja "najveći problem" za Kijev zbog masivne opskrbe Moskve topničkim granatama koje se koriste na ukrajinskoj bojišnici, rekao je danas šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov.

"Od svih ruskih saveznika, naš najveći problem je Sjeverna Koreja jer s količinom vojne opreme koju isporučuje oni stvarno utječu na intenzitet borbi", rekao je na konferenciji u Kijevu.

"Oni Rusiji osiguravaju ogromne količine streljiva"

Vlasti Sjeverne Koreje "osiguravaju ogromne količine topničkog streljiva (...) i to je kritično za nas", izjavio je general Budanov. "Nažalost, (...) trenutačno ne možemo učiniti ništa po tom pitanju", priznao je.

"Činjenica da isporučuju i balističke projektile je neugodna", ali je, kako je naglasio, manje ozbiljna zbog njihove manje količine.

Sjedinjene Države i Južna Koreja optužile su Pjongjang za opskrbu Rusije streljivom i projektilima kako bi podržao njezinu invaziju na Ukrajinu, koja traje od veljače 2022.

Pjongjang odbacuje te optužbe, ali je istraživačka organizacija Conflict Armament Research ovaj tjedan rekla da analize krhotina pokazuju da se "projektili proizvedeni ove godine u Sjevernoj Koreji koriste u Ukrajini".

Budanov smatra da će Rusija pokušati okončati rat "prije 2026." kako bi izbjegla slabljenje svojih pozicija zbog gomilanja gospodarskih problema, poglavito zbog zapadnih sankcija i mobilizacijskih problema povezanih sa značajnim gubicima na frontu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.