Ukrajina: Trebamo tenkove da vratimo teritorij. Ne 10-20, nego stotine

Ilustracija: EPA

UKRAJINA treba nekoliko stotina tenkova od svojih zapadnih saveznika za protuofenzivu protiv ruskih snaga kako bi vratila okupirani teritorij, rekao je Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Trebamo tenkove. Ne 10-20, već nekoliko stotina. Naš su cilj granice iz 1991. i kažnjavanje neprijatelja koji će platiti za svoje zločine", napisao je Jermak na aplikaciji Telegram.

Kijev se zalaže za isporuku tenkova, posebno Leopard 2 njemačke proizvodnje koji koriste mnoge članice NATO-a i za koji je potrebno odobrenje Berlina da se ponovno izvoze u Ukrajinu.

Poljaci planiraju poslati tenkove Leopard

Poljski premijer rekao je da će njegova vlada od Njemačke zatražiti dopuštenje da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu i da ih planira poslati bez obzira na to složi li se Berlin. Njemački ministar vanjskih poslova kazao je da Berlin neće stajati na putu ako Poljska to želi učiniti. Prema registru oružja UN-a iz 2019., Poljska ima 247 tenkova Leopard 2.

Rusija je zauzela dio istočne i južne Ukrajine, kao i poluotok Krim, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Suverene granice Ukrajine uspostavljene su 1991., nakon raspada Sovjetskog Saveza. Kijev je povlačenje ruskih snaga s cijelog svog teritorija naveo kao jedan od glavnih uvjeta za završetak 11-mjesečnog rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.