Ukrajina želi da Turska bude jamac eventualnog dogovora s Rusijom

Foto: EPA

UKRAJINSKI ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zatražio je u četvrtak od Turske da bude "jedan od jamaca" eventualnog dogovora s Rusijom, rekao je njegov kolega Mevlut Cavusoglu koji boravi u posjetu Lavovu, na zapadu Ukrajine. "Ukrajina je iznijela prijedlog o ugovoru o kolektivnoj sigurnosti: P5 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti) plus Turska i Njemačka", dodao je Cavusoglu.

"U mojim jučerašnjim kontaktima u Moskvi vidio sam da Ruska Federacija nema prigovora i da bi mogla prihvatiti takav prijedlog", rekao je ministar koji se u srijedu u Moskvi sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom. Cavusoglu se obratio novinarima nakon tih dvaju diplomatskih susreta, a ocijenio je da je "nada u primirje porasla".

Usto je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak telefonom razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kojemu je opetovao svoj prijedlog da bude domaćin susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim "u Ankari ili u Istanbulu".

Erdogan je ujedno istaknuo "potrebu otvaranja humanitarnih koridora" kako bi se civili mogli evakuirati iz zone sukoba, priopćeno je iz ureda turskog predsjednika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.