Ukrajinci kažu da su preko Mađarske u domovinu vratili tri zarobljenika iz Rusije

Ilustracija: EP

UKRAJINA je u domovinu vratila trojicu ratnih zarobljenika iz Mađarske nakon što je Rusija tamo premjestila skupinu zarobljenika a da se nije usuglasila s Kijevom, reklo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova. Mađarska, koja je pod vlašću premijera Viktora Orbana stvorila snažne političke i gospodarske veze s Moskvom, 9. lipnja je rekla da je Budimpešta primila skupinu od 11 ukrajinskih ratnih zarobljenika iz Rusije.

Ukrajinci žele vratiti i preostale zarobljenike

"Veleposlanstvo Ukrajine u Budimpešti uspjelo je vratiti trojicu ukrajinskih ratnih zarobljenika iz Mađarske", napisao je na Facebooku glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko. Dodao je da su se već vratili u Ukrajinu i da primaju potrebnu skrb.

Nikolenko je kazao da ukrajinski diplomati i druge nadležne ukrajinske institucije rade na tome da se u domovinu vrate i preostali zarobljenici. Ukrajina je rekla da Mađarska ignorira zahtjeve za kontaktom sa zarobljenicima. Tvrdi da je transfer ratnih zarobljenika u Mađarsku Orbanova predstava za javnost.

Mađarski i međunarodni mediji citirali su Orbanovog predstojnika ureda Gergelyja Gulyjasa, koji je rekao da su vojnici u Mađarsku stigli svojom slobodnom voljom i da je Kijev obaviješten nakon njihovog transfera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.