Ukrajinci prvi put ignorirali važan sastanak o oružju. Vijesti nisu dobre za njih

Foto: Profimedia

Jučer je održan 15. sastanak Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu, puno poznatiji po mjestu održavanja – vojnoj bazi Ramstein. Prvi je to put da su ukrajinski mediji ili vrlo malo izvještavali o sastanku ili su ga čak potpuno ignorirali.

Razlog je činjenica da ni ovog puta Ukrajina neće dobiti toliko željene američke balističke projektile MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS) niti njemačke krstareće projektile Taurus. Njemački ministar obrane Boris Pistorius nije ni bio na sastanku. Ne zato što je htio izbjeći neugodna pitanja, već zato što je pozitivan na koronu.

Ukrajinci se nadaju odluci o moćnim raketama na sastanku Biden-Zelenski, ali...

Doduše, Ukrajinci se potiho nadaju da je Bijela kuća odlučila objavu odluke o isporuci ATACMS-a Ukrajini samo privremeno odgoditi do sastanka Biden-Zelenski. Međutim vijesti iz SAD-a ne idu tome u prilog. Pentagon se protivi isporuci balističkih projektila sve dok se ne pokrene serijska proizvodnja njihove zamjene Precision Strike Missile (PrSM).

I to nije dobra vijest za Ukrajince jer će prvi serijski primjerci projektila PrSM Increment 1 biti isporučeni američkoj vojsci tek sredinom 2024. godine. Zbog toga se sve svodi na moć predsjednika Zelenskog da kolegu Bidena uvjeri kako su ATACMS projektili neophodni za ukrajinsku pobjedu te da požuri isporuku i prije nego što prvi PrSM Increment 1 projektili počnu stizati u američke postrojbe.

Ukrajinski mediji izostavili da je Austin nahvalio smijenjenog Reznikova

Petnaesti sastanak u Ramsteinu bio je prvi za novog ukrajinskog ministra obrane Rustema Umierova. Zasigurno mu nije bilo lako odslušati uvodne riječi američkog ministra obrane Lloyda Austina, koji je biranim riječima nahvalio bivšeg ministra Reznikova.

Taj dio Austinova govora ukrajinski su mediji izostavili. Umierov se na X-u (Twiter) pohvalio da je imao mnoge bilateralne sastanke, između ostalog s američkim i britanskim kolegama. Sastao se i s ministrom Marijem Banožićem, ali taj sastanak nije smatrao potrebnim spomenuti.

Je li Zelenski pogriješio smjenom Reznikova i postavljanjem Umierova?

Umierov je prije odlaska u Ramstein smijenio čak šest od sedam zamjenika, uključujući i Hanu Maljar koja je zapravo bila glasnogovornica ministarstva, ali na položaju zamjenice ministra. Iako je postupak istovremene smjene šest od sedam zamjenika ministra upitan sam po sebi, naročito u vrijeme rata, još je upitniji način kako je Umierov to napravio.

Naime, toliko mu se žurilo da "očisti" ministarstvo obrane od Reznikovljevih ljudi da pritom nije pronašao adekvatne zamjene. Osim što sam ne zna ništa o načinu rada ministarstva obrane, Umierov se na brzinu odrekao i svih koji su nešto znali te ga obezglavio. I to usred rata. Možda Zelenski baš i nije odveć dobro promislio prije nego što je smijenio Reznikova i postavio Umierova.

Odlazi Milley, general kojeg su Ukrajinci optuživali da koči isporuke oružja 

Ovo je bio zadnji sastanak u Ramsteinu za načelnika Združenog stožera američke vojske generala Marka Milleyja. Teško je reći hoće li Ukrajinci žaliti za njime. Tim prije jer su ga često, otvoreno i prikriveno, optuživali da koči isporuke oružja. Između ostalog i već spomenute balističke projektile ATACMS. 

General Milley je dao oproštajni intervju za CNN. Naravno, jedno od pitanja bilo je vezano upravo uz sporost i neodlučnost isporuka oružja Ukrajini. Vrlo diplomatski general Milley je rekao da je brzina isporuke oružanih sustava Ukrajini značajno ovisila i o mogućnosti ukrajinske vojske da usvoji rukovanje njime.

Drugim riječima, tek trpanje oružja bez provođenja odgovarajuće obuke samo je donosilo negativne rezultate. General Millery je istaknuo i da su američke isporuke bile vezane uz njihove procjene što Ukrajini najviše treba u kojem dijelu rata.

Pentagon očekuje ponavljanje golemih ruskih zimskih napada

Taj dio američke politike ostao je isti te je ministar obrane Austin, uz najavu početka isporuka tenkova Abrams, najavio i nove isporuke raketnih i topničkih protuzračnih/proturaketnih sustava. Pritom je Austin zamolio sve države članice Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu da još jednom razmotre što sve od protuzračnih sustava mogu isporučiti u što kraćem vremenu.

Očigledno je da Pentagon očekuje ponavljanje ruskih masovnih zimskih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu te je želi pokušati zaštititi. S obzirom na to da Obrambenu kontaktnu skupinu za Ukrajinu uz sve članice NATO saveza čine još pedeset država, uključujući Austriju, Australiju, Južnu Koreju, Novi Zeland, Japan i Izrael, isporuke svih vrsta oružja (a posebice PZO sustava) mogle bi biti značajne.

Jedini je problem što države poput Izraela, koji proizvodi najbolje PZO raketne sustave na svijetu, nisu spremne aktivnije se uključiti jer se ne žele zamjeriti Moskvi. Do sada ni Japan ni Južna Koreja također nisu značajno isporučivale oružje Ukrajini.

Stoga će biti zanimljivo vidjeti hoće li naglo zbližavanje Rusije i Sjeverne Koreje, uz najavu bliske i neograničene vojne suradnje, promijeniti taj stav. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.