Ukrajinci su se nadali kilometarskom proboju, a sada slave svaki osvojeni metar

Ilustracija: Profimedia

UNATOČ neuspješnom prvom mjesecu dugo očekivanog ljetnog pokušaja Ukrajine da oslobodi teritorij od ruskih snaga, Kijev kaže da njegovi zapadni saveznici ne vrše pritisak na zemlju da dođe do brzih rezultata. Otkako je ukrajinska protuofenziva započela u lipnju, borbe su se pokazale težima nego što su neki očekivali, s napretkom koji se mjeri stotinama metara, a ne desecima kilometara.

Ukrajina se nadala iskoristiti pritisak kako bi protjerala značajnu količinu ruskih snaga s ukrajinskog tla i preokrenula tijek rata. Andrij Jermak, ključni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, priznao je jučer novinarima kako protuofenziva "ne ide tako brzo".

Međutim, Jermak tvrdi da nedostatak opipljivog napretka nije obeshrabrio članice NATO-a na godišnjem summitu koji je održan ovog tjedna u Litvi. Na sastanku je NATO obećao dublje sigurnosne veze s Ukrajinom, iako bez navođenja bilo kakvog vremenskog okvira kada bi se Ukrajina realno mogla pridružiti savezu, piše CNN.

Ukrajinci ohrabreni rezultatima oko Bahmuta

Upitan od CNN-a žele li zapadni saveznici Ukrajine brži napredak na bojnom polju, Jermak je rekao da nema takvog pritiska od partnerskih zemalja. Objasnio je kako je umjesto toga većina zemalja pitala Ukrajince što im treba da ubrzaju pobjedu.  

Sjedinjene Države nedavno su opskrbile ukrajinske snage kazetnim streljivom i sada navodno razmatraju slanje ATACMS-a, navođenih projektila dometa do 300 kilometara. Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo isporučile su ili su se obvezale isporučiti Ukrajini rakete dugog dometa.

Čini se da su dužnosnici u Kijevu ohrabreni rezultatima oko Bahmuta, grada na istoku Ukrajine za koji su vođene jedne od najžešćih borbi u ratu. Glasnogovornik ukrajinske vojske Serhij Čerevatji potvrdio je na ukrajinskoj televiziji da ruske snage pružaju "žestok otpor", ali da Ukrajina ima inicijativu.

Rusi napadaju između Limana i Kupjanska

"Naše obrambene snage guraju neprijatelja na južnom i sjevernom krilu, napadajući njihove položaje", napomenuo je. Ipak, mapa Deep State, koja svakodnevno ažurira sve promjene na terenu i masovno je korištena od strane analitičara, sugerira da dulje vrijeme nije bilo većih pomaka oko grada. 

Ukrajinske snage nastavljaju s naporima da vrate sela poput Kliščivke i Berhivke, gdje borbe bjesne tjednima. Čerevatji je upozorio kako ruske snage "aktivno napadaju" u 100 kilometara širokom pojasu između Limana i Kupjanska.

Liman je ključni grad u Donjeckoj oblasti. Rusija ga je okupirala gotovo šest mjeseci prije nego što se povukla u listopadu. Posljednjih tjedana to je područje ponovno postalo žarište ruske vatrene moći.

"Ovaj smjer je vodeći u (ruskoj) uporabi topništva, minobacača i višecijevnih bacača raketa. Neprijatelj je prošlog dana izveo 570 napada i 11 zračnih napada", naveo je Čerevatji. Prema ruskim vojnim blogerima, jedno od područja gdje su moskovske snage koncentrirale svoje napore je oko sela Novoselivske, oko 75 kilometara sjeverno od Limana. 

"Obje strane pokušavaju iscrpiti drugu"

Jedna stranica kaže da su ruske snage napredovale kroz šumovita područja južno od sela i kopaju novu obrambenu liniju u blizini željezničke pruge. CNN nije mogao odmah potvrditi navode o teritorijalnim dobicima ili gubicima bilo koje strane.

Izvješća sugeriraju da su se teške borbe nastavile i duž južne bojišnice, gdje Ukrajina namjerava slomiti ruski takozvani kopneni most prema Krimskom poluotoku. Krim je oduzet od Ukrajine 2014. na temelju kršenja međunarodnog prava. Vojni analitičar Rob Lee kaže da je teško utvrditi koja je strana uspješnija u iscrpljivanju druge.

"Obje strane trenutno pokušavaju iscrpiti drugu... ali nije jasno koja strana to može bolje održati. S ruske strane, ako budu imali puno gubitaka i Ukrajina uspije izolirati dijelove fronte, (ukrajinske snage) tada bi mogle postići proboj. S druge strane, ako Ukrajina nastavi s gubicima, ofenziva bi mogla kulminirati prerano", objasnio je za podcast Geopolitics Decanted.

Ukrajinci uništavaju mete iza linija bojišnice

General Oleksandr Tarnavski, šef južnog zapovjedništva ukrajinske vojske, izjavio je danas za ukrajinsku televiziju da njegovi vojnici "sustavno tjeraju neprijatelja s njihovih položaja". Međutim, Ukrajina do sada nije oslobodila značajan broj južnih gradova i sela od ruske kontrole.

Jedan dio trenutačne ukrajinske kampanje za koji se čini da postiže opipljive rezultate su udari na mete iza linija bojišnice. Oni su usmjereni na prekid i degradaciju ruskih opskrbnih linija, kao i na ciljanje ruskih zapovjednih baza i vojarni. Tarnavski je tako objavio da je devet ruskih skladišta streljiva uništeno jučer. 

Nije rekao gdje su se skladišta nalazila, ali je vjerojatno da su bila udaljena od prve linije. Ranije ovog tjedna ruski general je ubijen kada je ukrajinski projektil pogodio bazu 58. ruske kombinirane armije u okupiranom lučkom gradu Berdjansku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.