Ukrajinci su već 2 mjeseca u Rusiji. Sve je više neugodnih pitanja za Zelenskog

Dva mjeseca od ukrajinske ofenzive na ruski teritorij u ukrajinskim redovima je sve više pitanja oko dugoročne strategije državnog i vojnog vrha u trenucima dok ruske snage postojano napreduju u drugim područjima, piše AFP. Upad pokrenut 6. kolovoza iz sjeveroistočne Ukrajine u rusku regiju Kursk zatekao je Moskvu nespremnu i podigao moral Ukrajinaca iscrpljenih više od dvije godine od ruske invazije.

Kijev je rekao da je jedan od ciljeva ofenzive - najveće strane vojske na ruskom tlu od Drugog svjetskog rata - bio odvraćanje ruskih snaga od borbi u istočnoj Ukrajini. 

 

"Ako je to kratkoročna operacija, to će nas ojačati. Ali ako je dugoročna..."

"Možda se neprijatelj povukao iz nekih drugih smjerova, možda iz rezervi, ali mi ovdje nismo osjetili značajnije promjene", rekao je za AFP Oleksandr, vojnik raspoređen u blizini Toretska na istoku Ukrajine.

"Ako je ovo kratkotrajna operacija, to će nas ojačati", rekao je Bogdan, vojnik koji je sjedio u kafiću u Družkivki, pa dodaje: "No ako je to dugoročna operacija i planiramo ostati u Kursku, to će iscrpiti naše glavne resurse."

Ruska ofenziva ubrzava

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u nedjelju, točno dva mjeseca od početka invazije na Kursk, čestitao vojnicima koji su "dokazali da mogu vratiti rat u Rusiju". Zelenski kaže da je ofenziva Kurska usporila rusko napredovanje u istočnoj Ukrajini.

No podaci koje je objavio američki think tank Institut za ratne studije, a analizirao AFP, pokazuju da su Rusi ostvarili najveći mjesečni napredak od listopada 2022., napredujući na 477 četvornih kilometara ukrajinskog teritorija u kolovozu.

 

Ruske trupe prošlog su tjedna zauzele grad Vuhledar i približavaju se Pokrovsku, važnom logističkom čvorištu.

"Upad u Kursk dokazao da je moguće upasti u Rusiju i ne izazvati apokalipsu"

"Ofenziva ruske vojske se ubrzava, doduše uz ogromne gubitke, tako da ne možemo reći da je ofenziva na Kursk ispunila svoje ciljeve", rekao je Yohann Michel, francuski vojni stručnjak i znanstveni suradnik na Institutu za strateške i obrambene studije Lyon.

Ofenziva je samo "pokazala da je nešto moguće s ukrajinskim oružanim snagama i da je moguće ući u Rusiju, a da to ne izazove apokalipsu", dodao je.

 

Ponos ukrajinske vojske

Za mnoge ukrajinske vojnike ofenziva na Kursk je još uvijek razlog za ponos. Sergij, vojnik koji se upravo vratio iz Kurska, rekao je da su moral i politički dobici bili vrijedni kockanja.

Ukrajina je zarobila desetke ruskih vojnika u regiji Kursk, koji mogu pomoći Kijevu da vrati svoje ratne zarobljenike. A operacija Kursk, rekao je Sergij, stvorila je "lijepu propagandnu sliku da Ukrajina može osvojiti i voditi ofenzivne operacije".

Taj signal je bio važan za iscrpljeno stanovništvo i vojnike Ukrajine, dodaje. "Mislim da Rusija treba proći kroz sve što je učinila u našoj zemlji."

"Istovremeno, ne činimo ništa od užasnih stvari koje su činili, čine i nastavljaju činiti vojnici Ruske Federacije", dodao je.

"Rusi će vidjeti što je rat"

Dmitro, artiljerac iz iste brigade, rekao je da je bio radostan kada je gledao kako njegovi kolege hrle u Rusiju, stotinama kilometara daleko od regije Donbasa gdje je on bio raspoređen.

"Samo sam osjećao ponos zbog naših vojnika, što su imali inspiraciju boriti se protiv neprijatelja na njegovom teritoriju. Rusija, koja je napala našu zemlju, osjećat će isto što i mi i vidjet će što je rat", rekao je.

 

Što dalje?

Operacija je također imala za cilj pokazati zapadnim podupirateljima Ukrajine, koji su odugovlačili s pružanjem dodatne pomoći, da njihova potpora može imati vidljiv učinak. Glavni saveznik Kijeva, Sjedinjene Države, uskoro će održati izbore koji bi mogli dovesti Donalda Trumpa, koji je skeptičan prema ukrajinskoj borbi, natrag u Bijelu kuću.

Kad bi Ukrajina morala ući u pregovore, držanje dijela ruskog teritorija moglo bi poboljšati njezin položaj. No zasad nije izgledno da će do bilo kakvih pregovora doći u dogledno vrijeme.

"Je li ova operacija uspješna? Vojno, ne baš. Moralni dobici su privremeni i nestaju", rekao je Olivier Kempf, suradnik u Zakladi za strateška istraživanja. 

"Ako nemate pregovora, operacija Kursk je apsurdna"

"Ima smisla s obzirom na pregovore... ali ako nemate pregovore na umu, potpuno je apsurdno", dodaje.

Paradoksalno, Rusija bi mogla imati koristi od držanja ukrajinskih snaga podalje od glavne bojišnice u istočnoj Ukrajini. Ako je cilj upada u Kursk bio odvući ruske snage od istočne bojišnice i tako olakšati posao braniteljima Donjecka, moglo bi se pokazati da je efekt bio upravo suprotan.

U Kursk su, naime, poslane tisuće elitnih ukrajinskih vojnika čija bi se prisutnost itekako osjetila na istoku, gdje se Ukrajinci polako povlače pred ruskom ofenzivom. S obzirom na to da se ispostavilo da Rusi nisu povukli snage s istoka Ukrajine kako bi branili Kursk, nije čudno da mnogi u Ukrajini imaju sve više neugodnih pitanja za Volodimira Zelenskog i njegove generale.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.