Ukrajinci u Rusiji napali najboljim borbenim vozilima. Upali su u brutalnu zasjedu

Screenshot: Ruska 106. zračno-desantna divizija

6. kolovoza, snažne ukrajinske postrojbe - desetak ili više bojni od 400 ljudi iz čak osam različitih brigada - napale su rusku Kursku oblast, brzo zauzevši tisuću četvornih kilometara teritorija napredujući protiv nepripremljenih ruskih branitelja.

Pet tjedana kasnije, 12. rujna, ukrajinske snage jačine nekoliko satnija ili bojni pokrenule su drugu invaziju probivši rusko-ukrajinsku granicu u blizini Novij Puta, 35 kilometara zapadno od glavnog pravca napada prema Kursku. Očigledni cilj ovog drugog prodora bio je ambiciozan: prebaciti trupe na istok do glavnog smjera i pokušati zarobiti tisuće ruskih vojnika, piše Forbes.

Zapeli u poljima

Međutim, nakon tjedana teških borbi, ukrajinska operacija Novij Put očito je zapela u poljima južno od grada Veseloje, nekoliko kilometara sjeverno od Novij Puta. 20. rujna ili otprilike u to vrijeme, jake ukrajinske snage s borbenim vozilima Marder njemačke proizvodnje, borbenim vozilima CV90 švedske proizvodnje i tenkovima Strv 122 kretale su se duž glavne ceste koja povezuje Veseloje s Gluškovom, sljedećim većim naseljem šest kilometara sjeveroistočno.

Čekala je ruska 106. zračno-desantna divizija. Postavljanjem mina, topničkom paljbom, protutenkovskim projektilima i dronovima, Rusi su zaustavili ukrajinski napad 20. rujna, kao i napade koji su uslijedili. Video s drona koji je 106. zračno-desantna divizija objavila ovaj tjedan prikazuje 15 ili 16 uništenih ukrajinskih vozila, uključujući i neka od najboljih ukrajinskih borbenih vozila: jedan ili dva CV90, Marder i američke M-2 i Stryker.

Među najboljim ukrajinskim postrojbama

Mješavina vozila naglašava važnost koju je glavni stožer u Kijevu pridao invaziji na Novij Put. Satnije ili bojne iz 21. i 47. mehanizirane brigade (koje su koristile CV90 i M-2) i 95. zračno-jurišne brigade (s Marderima i Strykerima) pridružile su se 225. jurišnoj bojni i 501. bojni marinaca u napadima kroz Novij Put prema Veselojemu i Gluškovu. Ovo su ponajbolje brigade i bojne u strukturi ukrajinskih snaga.

Ali čak se i te elitne formacije muče proći Veseloje i ući u Gluškovo. Sve dok Ukrajinci ne budu mogli napredovati glavnom cestom koja povezuje ta naselja, njihov glavni cilj - susret s glavninom snaga koje drže Kursk - ostat će nedostižan.

Ako postoji utješna nagrada za frustrirane Ukrajince, onda je to činjenica da i Rusi imaju poteškoća na cesti Veseloje-Gluškovo. Protunapadi 106. zračno-desantne divizije ili neke druge padobranske formacije doživjeli su istu sudbinu kao i ukrajinski napadi - razoreni su projektilima, topništvom i bespilotnim letjelicama. Razbijenih ruskih vozila po cesti i obližnjim poljima ima isto toliko koliko i ukrajinskih.

Međutim vrijedno je napomenuti da Rusi imaju više vozila koje si mogu priuštiti izgubiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.