Ukrajinka iz Mariupolja: Moje kćeri su pile vodu iz lokve da bi preživjele

Screenshot: BBC

UKRAJINKA Julija i njezine tri maloljetne kćeri skrivale su se od rata u podrumskom skloništu u Mariupolju. Njezina djeca pila su vodu iz lokve kako bi preživjela jer u njihovom skloništu nije bilo vode ni hrane, piše BBC. Osim toga, u skloništu nije bilo WC-a, tuša ni struje.

"Moje tri kćeri dijelile su jednu zdjelicu juhe dnevno, kao i jednu čašu vode. Tom vodom su se prale", ispričala je Julija svojoj prijateljici Nataliji Roberts koja živi u Velikoj Britaniji.

Natalija je također Ukrajinka, ali je prije pet godina preselila u Wales kako bi bila sa svojim mužem.

"Voda iz lokve im je bila jako ukusna"

Julija i njezine kćeri stare 11, šest i tri godine ostale su bez doma tijekom ruskog bombardiranja pa su morale pronaći utočište u zajedničkom podrumu skloništa. Julija je jedva imala hrane da prehrani svoje djevojčice. 

"Djeca su bila toliko gladna, zato ih je pokušala nahraniti prije odlaska u krevet pa su djevojčice bile site prije spavanja. Kada je počela padati kiša, izašle bi izvan skloništa pa pile vodu iz lokve. Ta voda im je bila jako ukusna. Onda je Julija pronašla neke posude pa ih napunila vodom iz lokve", ispričala je Natalija.

Odlazila po vodu dok su padale bombe

Julija se u videodnevniku za program BBC Wales Investigation prisjetila da je bunar bio udaljen tri kilometra od skloništa i da je tamo morala trčati dok su padale bombe. Kada se Julijina 6-godišnja kći razboljela, nije bilo lijekova. 

Julija kaže da je imala novca, ali da nije ništa nije mogla kupiti jer je sve bilo razoreno, opljačkano i uništeno. Nije se mogla redovito javljati prijateljici Nataliji koja je prije pet godina preselila iz Ukrajine u Wales sa suprugom.

Ukrajinka Julija i njezine djevojčice nalaze se među 11 milijuna Ukrajinaca koji su bili prisiljeni napustiti svoj dom prije nego što su na kraju pobjegli iz Mariupolja. Grad je bio pod paljbom ruske vojske tjednima prije početka evakuacije koju provodi UN.

Julija i njezina djeca su iz Ukrajine pobjegle preko Poljske. Natalija kaže da je njezina prijateljica vidjela mrtve ljude u Mariupolju te kaže da bi voljela da dođe k njoj u Wales.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.