Ukrajinska novinarka umrla u ruskom zarobljeništvu

Viktorija Roščina, ukrajinska novinarka koju je Rusija držala u zarobljeništvu, umrla je, rekao je Petro Jacenko, glasnogovornik ukrajinskog Koordinacijskog stožera za postupanje s ratnim zarobljenicima.

Okolnosti njezine smrti još uvijek se utvrđuju, rekao je Jacenko.

Roščina je nestala u kolovozu prošle godine, dok je izvještavala na teritoriju pod ruskom okupacijom. Njezin je otac u travnju ove godine primio pismo od ruskog ministarstva obrane u kojem se potvrđuje da su je pritvorile ruske vlasti, piše Kyiv Independent.

Izvještavala za više ukrajinskih medija, i ranije su je pritvorili

Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne agencije, rekao je za medij Suspilne da je Roščina trebala biti uključena u nadolazeću razmjenu zarobljenika.

Roščina je izvještavala za više ukrajinskih novinskih kuća, uključujući Hromadske, Ukrajinsku pravdu i Radio Slobodna Europa/Radio Sloboda.

U ožujku 2022. službenici ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) pritvorili su Roščinu na deset dana dok je napuštala Berdjansk u smjeru Mariupolja. Kao uvjet za puštanje na slobodu bila je prisiljena snimiti video u kojem kaže da su joj ruske snage spasile život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.