Ukrajinski dužnosnik: Saveznici nam obećaju jedno, a rade nešto sasvim drugo

Foto: Profimedia

OLEKSIJ Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, u intervjuu za Associated Press najavio je da će Ukrajina pokrenuti svoju protuofenzivu protiv ruskih trupa kada bude spremna. Dodao je kako je samo pitanje vremena kad će zemlja postići potrebnu razinu vojne spremnosti da to učini.

Istaknuo je da ukrajinski saveznici pomažu vladi u postizanju potrebne razine opremljenosti za pokretanje napada kroz isporuke teških oklopnih vozila i streljiva. Ipak, izrazio je frustraciju jer im ponekad dužnosnici savezničkih zemalja "obećaju jedno, a rade sasvim drugo". Nije želio dodatno objasniti tu izjavu, prenosi Independent

"Imamo dovoljne zalihe za obuzdavanje Rusije"

"Ako nismo spremni, onda nitko neće krenuti nespreman", rekao je. Govoreći o velikom curenju američkih obavještajnih podataka, Danilov je ponovio stajalište drugih ukrajinskih čelnika koji navode da to ne vide kao veliku štetu budućim ofenzivama. Naglasio je da Ukrajina ni s kim ne dijeli vrlo osjetljive informacije.

"Ako netko misli da mi nekome odgovaramo, onda se duboko vara", poručio je. Tvrdi da se o tako osjetljivim sigurnosnim pitanjima odlučuje na zatvorenim sastancima s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Dokumenti uključuju prethodno nepoznata osjetljiva otkrića o Ukrajini, uključujući navode o tome koliko su vitalni ukrajinski sustavi protuzračne obrane blizu da ostanu bez projektila. 

Danilov je odbio komentirati trenutne zalihe oružja u Ukrajini rekavši samo da će zalihe "biti dovoljne za obuzdavanje Rusije". Potvrdio je da Ukrajina radi danonoćno na pripremi moguće ofenzive. "U ratu nema odmora. Samo je pitanje vremena", kazao je. 

"Pobijedit ćemo Rusiju"

Danilov nije potvrdio da su američki sustavi protuzračne obrane Patriot stigli u Ukrajinu, ali je snažno nagovijestio da jesu. Upitan da komentira prošlotjedne izjave glasnogovornika ukrajinskih zračnih snaga Jurija Ihnata u kojima je rekao da Patriote očekuju u Ukrajini negdje nakon Uskrsa, Danilov je rekao: "Pa, Uskrs je već prošao."

"Odgovor na vaše pitanje je jednostavan: sve je dobro", nastavio je. Progovorio je o teškim borbama koje se vode za grad Bahmut na istoku Ukrajine. Danilov je istaknuo kako se Bahmut pretvorio u "mjesto o kojem cijeli svijet govori", ali i dokaz da će Rusija "izuzetno teško osvojiti Ukrajinu vojnim sredstvima".

Uvjeren je da će Ukrajina uspješno vratiti sva okupirana područja. "Pobijedit ćemo Rusiju. Ako imate snažan unutarnji duh, sigurno ćete pobijediti. I uvijek smo imali jaku. To je nešto što je uvijek živciralo Ruse", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.