Ukrajinski ministar obrane SAD-u pokazao popis: "Ovo su naše mete u Rusiji"

Foto: EPA

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov rekao je za CNN da Bidenova administracija još uvijek razmatra njegov zahtjev da se ukinu ograničenja Ukrajini u korištenju dalekometnog oružja za napade dublje unutar ruskog teritorija te je potvrdio da je na sastancima s visokim dužnosnicima u Washingtonu predstavio "popis ukrajinskih ciljeva u Rusiji".

"Objasnili smo koje sposobnosti trebamo kako bismo zaštitili građane od ruskog terora" rekao je Umerov u intervjuu za CNN.

Unatoč upornim zahtjevima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, trenutno se ne očekuje da će SAD ublažiti ograničenja Ukrajini u korištenju dalekometnih sustava ATACMS-a (Army Tactical Missile Systems).

"Rekli smo da Ukrajinci mogu koristiti američku sigurnosnu pomoć kako bi se obranili od prekograničnih napada. No, što se tiče dalekometnih napada duboko unutar Rusije, naša politika se nije promijenila", rekao je glasnogovornik Pentagona, general-bojnik Pat Ryder.

Predali SAD-u popis ciljeva

Ukrajina ima ograničenu zalihu dalekometnih raketa koje je SAD dostavio, a SAD je jasno dao do znanja da Kijev ne bi trebao očekivati još jednu značajnu isporuku ATACMS-a zbog ograničenog broja u američkim zalihama i dugog vremena proizvodnje tog oružja, rekao je jedan američki dužnosnik.

Govoreći prije sastanka američkog ministra obrane Lloyda Austina i Umerova, dužnosnik je rekao da su mnogi od ukrajinskih ciljeva u Rusiji izvan dometa ATACMS-a. Ruska vojska je povukla svoja najvrjednija vojna sredstva daleko od prve crte bojišnice, uključujući zrakoplove koji izbacuju klizne bombe koje su nanijele pustoš diljem Ukrajine.

No, Umerov se usprotivio takvim procjenama, rekavši da je Ukrajina predstavila SAD-u popis ciljeva koje bi koristila za napade ATACMS-om. "Dokazali smo da su aerodromi koje Rusi koriste za napade na naše gradove unutar dometa ATACMS-a", rekao je Umerov za CNN.

Ukrajina je dosad koristila ATACMS-e za ciljanje meta u okupiranom Krimu, uključujući skladišta streljiva i aerodrome. "Rusi ubijaju naše građane. Zato ih želimo odvratiti, želimo ih zaustaviti, ne želimo dopustiti da im se zrakoplovstvo približi našim granicama", rekao je Umerov.

Dok Ukrajina napreduje u Kursku, Rusi osvajaju po Donjecku

Umerov je također negirao da je smjena zapovjednika Ukrajinskih zračnih snaga povezana sa smrću jednog od najistaknutijih ukrajinskih pilota. Podsjetimo, pilot je poginuo kada se prije nekoliko dana srušio američki lovac F-16.

Umerov je nazvao smrt pilota "nesrećom" i rekao da Ukrajina istražuje što se dogodilo. "Analiziramo što se dogodilo", dodao je.

Umerov je govorio i o tome koji su ciljevi ofenzive u Kursku. "Fokusirani smo na povećanje naših sposobnosti da izbacimo Ruse s privremeno okupiranih teritorija", rekao je. Tvrdi da cilj Ukrajine nije zadržavanje teritorija u Rusiji.

Najviši ukrajinski zapovjednik Oleksandr Sirski rekao je u petak da su ukrajinske snage napredovale do dva kilometra u Kursku tijekom posljednja 24 sata. "Tijekom proteklog dana naše trupe su napredovale do 2 kilometra u nekim područjima, preuzevši kontrolu nad 5 četvornih kilometara teritorija", rekao je Sirski Zelenskom i drugim dužnosnicima na sastanku stožera.

No, dok Ukrajina napreduje u Kursku, ruske snage polako napreduju na istoku Ukrajine, približavajući se gradu Pokrovsku, strateškom gradu koji se nalazi na ključnoj opskrbnoj cesti. Grad čini okosnicu ukrajinske obrane u tom području, vrijednu nagradu za rusku vojsku, ali onu koju Kremlj osvaja po izuzetno visokoj cijeni. Američki dužnosnik rekao je da Rusija broji 1000 žrtava dnevno dok napreduje na istoku Ukrajine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.