Ukrajinski pučki pravobranitelj: Rusi su jednom zarobljeniku odsjekli udove i glavu

Ilustracija: EPA

Dmitro Ljubinec, povjerenik za ljudska prava Ukrajine, hitno se obratio Međunarodnoj komisiji Crvenog križa i Ujedinjenim narodima, kao i ukrajinskim tijelima za provođenje zakona, zbog fotografija koje kruže internetom i prikazuju ukrajinskog zarobljenika kojeg su ruski okupatori mučili i ubili.

"Na internetu je objavljena fotografija koja prikazuje tijelo ukrajinskog zarobljenika kojemu su Rusi odrezali glavu i udove", napisao je Ljubinec na Telegramu. 

"Ovo nije samo kršenje Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima - ovo je apsolutno monstruozan čin. Želio bih napomenuti da međunarodno humanitarno pravo propisuje da ratni zarobljenici ne smiju biti mučeni, zlostavljani ili ubijeni", dodao je.

"Rusija ovime želi zastrašiti ljude"

Ljubinec se hitno obratio ICRC-u i UN-u zatraživši da dokumentiraju ovo kršenje ljudskih prava. Također je zatražio od ukrajinskih tijela za provođenje zakona da potvrde identitet muškarca i činjenicu počinjenog zločina protiv njega.

Ljubinec je naglasio da dok god su ratni zarobljenici u rukama neprijateljske države, ta država je odgovorna za postupanje prema njima.

"Stoga odgovornost za mučenje i ubojstvo snosi Ruska Federacija, a ne samo ruski vojnici koji su to počinili", ističe.

Ljubinec je također rekao da Rusija objavljujući takve fotografije i videozapise na društvenim mrežama te takvim mučenjem želi zastrašiti ljude u Ukrajini, kako civile tako i one koji se bore u njenim oružanim snagama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.