Ulagači bježe od Todorića - panika na inozemnim burzama

Foto: Hina. Burza, Index

ULAGAČI žele što prije pobjeći od "predsjednika" Ivice Todorića, kako ga moraju oslovljavati radnici njegovog "koncerna", pa se i danas nastavio pad Agrokorovih obveznica na inozemnim burzama, koje će danas vjerojatno oboriti novi negativni rekord.

Za Gazdine obveznice na Frankfurtskoj burzi jutros se nudi 45,85 posto od nominalne cijene te se prema tome prinos popeo na nevjerojatnih 78 posto.

Gledano po zadnjoj cijeni koja je iznosila 55,3 posto, prinos iznosi 45 posto. Ulagači visokorizične obveznice nazivaju "junk" ili smeće, no s obzirom na cijenu i prinose Todorićevih obveznica, ovo je sada već nuklearni otpad.

Izvor: Boerse Frankfurt



Tržišta ne vole neizvjesnost, a šutnja Agrokora i dobavljača te vladine najave bizarnih zakona samo podgrijavaju negativnu atmosferu zbog koje su ulagači potpuno izgubili povjerenje u pozitivan ishod.
Kretanje obveznica na neki je način "otkrilo" jako loše stanje u Agrokoru. Pad je krenuo u siječnju, nakon što je Todorić odustao od sindiciranog kredita zapadnih banaka koji je trebao poslužiti za servisiranje kratkoročnih obveza.

Kredit je trebao biti dio šireg programa financiranja u kojem je osigurano produljenje dospijeća kratkoročnog duga u iznosu od 500 milijuna eura za dvije do tri godine, a u njega su bile uključene banke BDP Paribas, Credit Suisse, Goldman Sachs i JP Morgan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.