Umro najpoznatiji hrvatski istjerivač đavla

Foto: Pixsell

Nakon duže bolesti umro je najpoznatiji hrvatski egzorcist, fra Smiljan Kožul. Imao je 81 godinu.

>> Bili smo na molitvi i misi: Uznemirujuće audio snimke s "duhovne obnove" Karamarkovog svećenika

Fra Kožul poznat je i po tome što je 2015. godine u Crkvi Sv. Križa u zagrebačkom Sigetu vjenčao bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka s dugogodišnjom djevojkom Anom Šarić.

Fra Kožul bio je najpoznatiji hrvatski egzorcist, a kako je prije više godina pisao dnevni tisak, on se godinama svakodnevno bavio istjerivanjem đavla - svaki dan su mu dolazili Hrvati koji su ga molili da skine urok s njih. 

Bio je pomoćnik don Gabriela Amortha, vodećeg egzorcista u Rimu te je osam godina obnašao službu egzorcista u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Egzorcizmom se, kako je 2015. godine doznao Index, prestao baviti oko 2000. godine, tvrdili su nam tako njegovi bliski suradnici. No naš izvor iz Crkve tada nam je rekao kako on nije ni imao dozvolu biskupa za bavljenje egzorcizmom. Jednom mjesečno držao je duhovne obnove.

"Tisuće je Hrvata zarobljeno crnom magijom", rekao je 2011. godine Kožul. U jednom drugom intervjuu kazao je kako se od stotina ljudi koji mu se javljaju samo "10 posto ih stvarno opsjednuto đavlom, dok su drugi duševni bolesnici".

Kožul je tvrdio da je sam obavio više stotina egzorcizama, a jednom prilikom, kako je tvrdio, doveli su mu opsjednutu osmomjesečnu bebu - jer nije spavala više od 20 minuta u komadu. Nakon njegovog obreda, ustvrdio je Kožul, beba mu je zaspala u naručju.

Ovo je službena biografija fra Kožula

Kako je objavljeno na stranici Pokreta krunice za obraćenje i mir, fra Kožul rodio se 28. 2. 1942. u Hercegovini, u selu Turčinovići, općina Široki Brijeg. Četiri razreda osnovne škole završio je u rodnom selu, a četiri razreda niže gimnazije na Širokom Brijegu, gdje je završio i prvu godinu više gimnazije. Godine 1958. prelazi u Franjevačku klasičnu gimnaziju, Kaptol 9., gdje je maturirao 1962. Postao je franjevac u Hrvatskoj Franjevačkoj Provinciji svetih Ćirila i Metoda 16. kolovoza 1960. položivši redovničke zavjete.

Teologiju je studirao u Zagrebu (prve tri godine) i Salernu u Italiji. Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1968. u zagrebačkoj katedrali od kardinala Franje Kuharića.

Na papinskom sveučilištu u Rimu, Antonianumu, postigao je titulu magistra teologije 1969. Bio je profesor na Franjevačkom filozofskom učilištu na Trsatu i na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci kroz šest semestara, od 1969. do 1972. gdje su među studentima bili i sadašnji zagrebački i riječki nadbiskup (kardinal Bozanić i nadbiskup Devčić). Od 1972. do 1977. studira Crkveno pravo na papinskom sveučilištu Antonianum gdje postiže titulu doktora crkvenih pravnih nauka  i gdje je od 1977. do 1988. bio profesor sakramentalnog prava.

Vodio je postupak za proglašenje blaženim kardinala Alojzija Stepinca

Objavio je opširnu knjigu na talijanskom jeziku o sakramentu ženidbe, pod naslovom: Evoluzione della dottrina circa l'essenza del matrimonio dal C.I.C. al Vaticano II. Objavio je više članaka o sakramentalnom pravu u raznim časopisima. Godine 1977. Papa Pavao VI. imenovao ga je braniteljem bračnog veza na Kongregaciji za sakramente, što je obnašao sve do povratka u Hrvatsku 1988. godine. Zajedno sa slugom božjim o. Aleksom Benigarom vodio je pri Kongregaciji za svece postupak za proglašenje blaženim kardinala Alojzija Stepinca.

Fra Smiljan se u domovinu vratio polovicom 1988., gdje je imenovan za suca na drugomolbenom Nadbiskupskom ženidbenom sudu u Zagrebu, i tu službu je obnašao do 1999., kada je za Zagrebačku metropoliju uspostavljen Međubiskupijski sud prvog i drugog stupnja, odnosno za sve sjevernohrvatske biskupije (Zagrebačka, Požeška, Varaždinska, Đakovačko-Srijemska i Križevačku eparhiju).

Na tom sudu prvog stupnja obnašao je službu branitelja veza.

Osnovao Pokret krunice za obraćenje i mir

U teškim trenucima Domovinskog rata, uz suradnju većeg broja svećenika, redovnika, redovnica i laika, fra Smiljan je osnovao Pokret krunice za obraćenje i mir. Pokret krunice je najprije kardinal Franjo Kuharić odobrio za Zagrebačku nadbiskupiju dekretom od 28. listopada 1993., a sljedećih mjeseci odobrili su ga i svi ostali biskupi Hrvatske i Bosne i Hercegovine, osim Ratka Perića, mostarskog Ordinarija. Osnivači Pokreta su jednoglasno predložili fra Smiljana za duhovnog ravnatelja, a imenovao ga je kardinal Franjo Kuharić. Budući da je Pokret krunice ustanovljen za ostvarenje duhovnog preporoda hrvatskog naroda, temeljna mu je zadaća ostvarenje zajedništva u molitvi na tu nakanu. U tu svrhu Pokret krunice tiska i dijeli promidžbene materijale i knjige.

Tako su u milijunskoj nakladi tiskane brošurice za molitvu krunice B. D. Marije, te za devetnicu i krunicu na čast Božanskog Milosrđa. 

Osnovao je i Radio Mariju

Radijsku postaju, Radio Mariju, osnovao je također fra Smiljan početkom ožujka 1994., uz suradnju svojih najbližih suradnika iz Pokreta krunice, a kardinal Franjo Kuharić izdao je dekret odobrenja 11. ožujka iste godine. Radio Marija ostvarila je njegov san o krugovalnoj postaji koja će u Hrvatskoj neumorno promicati "kršćanski glas u obiteljskim domovima".

Svoje dugogodišnje iskustvo suradnje na Radio Vatikanu i na RAI, prenio je na Radio Mariju. U vrijeme komunističkog mraka, na talijanskom državnom radiju, fra Smiljan je bio punih 10 godina urednik emisije na hrvatskom jeziku, koja je informirala građane nekadašnje Jugoslavije o cjelokupnom kulturnom, političkom i religioznom životu u slobodnom svijetu.

Od 2000. godine stalni je suradnik na Hrvatskom Katoličkom Radiju, kao autor emisije Iz Katekizma Katoličke Crkve sustavno prikazujući taj temeljni dokument katoličke vjere, te teološke emisije Na putu u Emaus. Vrlo često je držao seminare za unutarnje oslobođenje i iscjeljenje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te u Austriji,  Njemačkoj i Švicarskoj, kako hrvatskim vjernicima tako i Nijemcima.

Dio članka o opsjednutosti

Donosimo i dio članka o opsjednutosti na portalu Župe sv. Josipa na Mertojaku:

"Prema pričanju majke, prizor je otkrio maksimalnu opsjednutost Sotonom njezine 13-godišnje kćerke. Želeći je osloboditi demona, zajedno sa svojom kumom i prijateljicom povela je kćerku na misu za ozdravljenje. Takve mise u novozagrebačkoj crkvi Sv. Križa jednom mjesečno organizira molitvena organizacija “Milosrdni Isus”, pod vodstvom fra Dragana Smiljana Kožula.

I dok se fra Kožul molio za progon zlih duhova, sirota djevojčica ispuštala je neartikulirane krikove, bacala se po podu, povrjeđujući sve koji su se našli u njezinoj blizini. Najgore je ipak uslijedilo poslije mise, kad su svi napustili crkvu, a fra Kožul počeo je izgovarati egzorcističke molitve za oslobađanje djevojčice od zlih duhovnih napasnika. Molitva je trajala gotovo sat i pol, dok se djevojčica bacala, otimala i urlala.

Majka se sjeća da je sve počelo poslije odluke da kćerku krsti u crkvi, nakon što je prethodnih godina obitelj zapustila vjerski život. Ona svjedoči da se njezina kći godinu prije, nakon jednomjesečnog posjeta ocu u Njemačkoj, vratila potpuno izmijenjena.

- Tek sam poslije saznala da je tamo ušla u društvo koje je takoreći 24 sata dnevno slušalo tehno glazbu i organiziralo sotonističke skupove. Sve je počelo jednog jutra, poslije njezina povratka, kad se probudila s crnim podljevima po licu, rukama i nogama i s teškim grčevima u trbuhu. Od tada osjeća slabost u nogama, nemoć, ruši se i na trenutke gubi svijest.

Zabrinuta majka, inače medicinska djelatnica, pokušala je naći razumno medicinsko objašnjenje, ali nije uspjela. Kad je na ruci djevojčice primijetila crni podljev u obliku zvijezde, kći joj je objasnila da je te noći imala noćne more i da se borila sa zlim silama.

- Priznala je da je nekoliko puta povraćala neku zelenu tekućinu te da je, s vremena na vrijeme, nepoznata sila baca po krevetu. Njezina prijateljica mi je ispričala da je ljetos na moru iz nje progovarao neki duboki glas sa zlim namjerama. Toga se moja kći ne sjeća, jer je u tim trenucima bila u transu..."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.