UN: 2023. je bila najsmrtonosnija za humanitarne radnike

Ilustracija: EPA

Prošle godine, više humanitarnih radnika izgubilo je život nego ikad ranije, izvijestio je danas UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Godine 2023. 280 humanitarnih radnika ubijeno je u 33 zemlje, što je porast od 137 posto u odnosu na 2022.  kada ih je život izgubilo 118, rekla je OCHA.

"Što je najgore, 2024. godina je na putu da bude još smrtonosnija", dodala je organizacija.

Šef UN-a: Ekstremne razine nasilja u Sudanu i Južnom Sudanu također su doprinijele smrtnim slučajevima 2023. i 2024.

Do 7. kolovoza, 172 humanitarna radnika su ubijena, navodi se, pozivajući se na privremene brojke iz Baze podataka o sigurnosti humanitarnih djelatnika.

"Zahtijevamo kraj nekažnjivosti kako bi se počinitelji priveli pravdi. Više od polovice stradalih 2023. zabilježeno je u prva tri mjeseca ratovanja u Gazi, od listopada do prosinca. Ekstremne razine nasilja u Sudanu i Južnom Sudanu također su doprinijele smrtnim slučajevima 2023. i 2024.", objavio je na X-u glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Humanitarne organizacije diljem svijeta pisale su članicama UN-a pozivajući na veće napore u zaštiti humanitarnih radnika

Vršiteljica dužnosti čelnice OCHA-e Joyce Msuya pozvala je na djelovanje. "Normalizacija nasilja protiv humanitarnih radnika i manjak odgovornosti su neprihvatljivi, nesavjesni i uvelike štetni za humanitarno djelovanje posvuda", rekla je.

Humanitarne organizacije diljem svijeta pisale su članicama UN-a pozivajući na veće napore u zaštiti humanitarnih radnika, na dan kada UN obilježava Svjetski dan humanitarnog rada.

"Nastavit ćemo i dalje pružati pomoć u humanitarnim krizama diljem svijeta, ali situacija traži od nas da zauzmemo jedinstven stav kojim pozivamo na zaštitu osoblja, volontera i civila kojima smo na usluzi," navodi se u pismu.

Svjetski dan humanitarnog rada obilježava se 19. kolovoza, na dan bombaškog napada na sjedište UN-a u Bagdadu 2003. u kojem su ubijena 22 humanitarna djelatnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.