UN: Izraelski tenkovi upali u mirovnu bazu u Libanonu. Izrael: To nije upad

Foto: EPA

Ujedinjeni narodi izvijestili su da su izraelski tenkovi probili ogradu baze mirovnih snaga u južnom Libanonu, što je posljednja u nizu optužbi o izraelskim povredama i napadima osuđena i od strane izraelskih saveznika. 

Mirovne snage UNIFIL-a rekle su da su dva izraelska tenka Merkava uništila glavnu ogradu baze i prije zore prisilno ušla. Nakon što su tenkovi otišli, 100 metara dalje eksplodirale su granate, ispuštajući dim koji se proširio po bazi i i od kojeg je osoblju UN-a pozlilo, navodi se u priopćenju.

Izrael: To nije upad u bazu. Nije pokušaj ulaska u bazu

U svojoj verziji događaja, Izraelska vojska rekla je da su militanti Hezbolaha ispalili protutenkovske rakete na izraelsku vojsku, ozlijedivši 25 vojnika. Napad se dogodio blizu baze UNIFIL-a te je tenk pomogao evakuirati žrtve pod paljbom, a zatim se povukao u bazu UNIFIL-a, navodi se.

"To nije upad u bazu. Nije pokušaj ulaska u bazu. To je bio tenk pod teškom paljbom, incident s puno žrtava, povlačenje pred opasnošću", rekao je glasnogovornik vojske Nadav Šošani novinarima.

"Naše djelovanje nije predstavljalo opasnost mirovnim snagama UN-a"

Izraelska vojska priopćila je da je koristila dimnu zavjesu za pružanje zaštite kako bi se evakuirali ozlijeđeni vojnici, no da njihovo djelovanje nije predstavljalo opasnost mirovnim snagama UN-a.

Snage UN-a rekle su da bilo kakav namjerni napad na mirovne snage predstavlja teško kršenje međunarodnog humanitarnog zakona. 

Netanyahu šefu UN-a: Povucite UNIFIL iz Hezbolahova uporišta i iz borbenih zona

Ranije danas, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu, rekavši da je "došlo vrijeme za vas da povučete UNIFIL iz Hezbolahova uporišta i iz borbenih zona." "IDF iznova ovo zahtijeva te se iznova susreće s odbijanjem, što ima učinak pružanja ljudskih štitova teroristima Hezbolaha."

Hezbolah, s kojim Izrael ratuje na terenu u južnom Libanonu od početka ovog mjeseca, odbacuje izraelske optužbe da koristi prisutnost mirovnih snaga kao zaštitu.

Hezbolah: Napali smo Izrael rojem dronova

Sukob između Izraela i Hezbolaha obnovljen je godinu dana ranije kad je proiranska milicija počela ispaljivati rakete na sjever Izraela, dok je u proteklim tjednima došlo do eskalacije rata. 

Danas je Hezbolah rekao da je "rojem dronova" napao kamp Golanske brigade izraelske vojske u Binyamini na sjeveru Izraela. Izraelska televizija N12 News rekla je da je ranjeno barem 67 osoba, dok je šef hitne službe rekao da su četiri osobe u kritičnom stanju.

Talijanska premijerka u razgovoru s Netanyahuom osudila izraelske napade

Talijanska premijerka Giorgija Meloni, jedna od europskih čelnica koje glasno podržavaju Izrael, danas je razgovarala telefonski s Netanyahuom i osudila "neprihvatljive" izraelske napade, rekla je njezina vlada.

Netanyahu je rekao Meloni da žali bilo kakvu povredu nanesenu osoblju UNIFIL-a u Libanonu. "Izrael će učiniti sve da spriječi žrtve UNIFIL-a i učinit će sve da pobijedi u ovom ratu", napisao je na X-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.