UN usvojio "Pakt za budućnost". Diplomate pitali o njemu, oni kolutali očima

Foto: EPA

Države članice UN-a usvojile su "Pakt za budućnost", unatoč protivljenju nekolicine zemalja, među kojima je i Rusija. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres još je 2021. lansirao zamisao o "Samitu budućnosti", kada ga je predstavio kao "jedinstvenu priliku" za izmjenu toka ljudske povijesti.

U sklopu uvoda u godišnje okupljanje članica Opće skupštine UN-a koja počinje u utorak, danas i sutra se na ovom samitu očekuje više desetaka šefova vlada i država. Nakon teških pregovora do posljednjeg trenutka Rusija je iskazala javno protivljenje tekstu, no nije spriječila njegovo usvajanje konsenzusom.

"To se ne može smatrati multilateralizmom", jer "nitko nije zadovoljan ovim tekstom", izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin. Rusija je, uz potporu Bjelorusije, Irana, Sjeverne Koreje, Nikaragve i Sirije željela predstaviti amandman kojim se potvrđuje da UN "ne može intervenirati" u "unutarnje" stvari država, no velika većina članova Skupštine odbila je uzeti u obzir taj prijedlog.

Kakav je to sporazum?

Prije spočetka samita Antonio Guterres je izrazio određenu frustraciju zbog sadržaja teksta, pozvavši države članice da iskažu "viziju" i "odvažnost", a možda i "maksimalnu ambiciju" kako bi se osnažile "zastarjele" međunarodne institucije "koje više nisu sposobne učinkovito odgovoriti na aktualne prijetnje".

U Sporazumu se čelnici obvezuju na jačanje multilateralnog sustava "da bi krenuli u korak sa svijetom koji se mijenja", da bi "zaštitili potrebe i interese sadašnjih i budućih generacija" kojima prijete "stalne krize". "Vjerujemo da postoji put u bolju budućnost za cijelo čovječanstvo."

Pakt na više od 20 stranica predstavlja 56 "akcija" u raznim područjima, od značaja multilateralizma preko poštivanja povelje UN-a i održanja mira i reforme međunarodnih financijskih institucija do one Vijeća sigurnosti UN-a ili borbe protiv klimatskih promjena, razoružanja i razvoja umjetne inteligencije.

Čak i ako postoje neke "dobre zamisli, ovo nije tip nekog revolucionarnog dokumenta koji u potpunosti reformira multilateralizam na koji poziva Antonio Guterres", rekao je AFP-u prije usvajanja Richard Gowan iz Međunarodne krizne skupine.

Mišljenja su među diplomatima prilično podijeljena, a mnogi su zakolutali očima kada su upitani o perspektivnosti i aspiracijama teksta i njegovu utjecaju.

"To je poput mlake vode", ili "najmanjega zajedničkog nazivnika", "razočaravajuće"..., takvi su bili njihovi odgovori. "U idealnim prilikama mogli bismo se nadati novim idejama. No kada imate gotovo 200 zemalja koje se moraju usuglasiti to već pomalo izgleda poput božićnog drveta", komentirao je jedan diplomat. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.