Unatoč Rafaleima, hrvatsko nebo čuvat će Mađari i Talijani

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Hrvatska bi uskoro na nebu mogla gledati mađarske i talijanske borbene avione. Jer dok hrvatski piloti ne svladaju Rafale - na kojima sada lete - zračni prostor nadzirat će nam i štititi prvi susjedi.

Dnevnik Nove TV doznaje da je sporazum o tome i službeno potpisan. Dolaskom stranaca umirovit će se MIG-ovi.

"Pri kraju smo pregovora i dogovora, treba promijeniti dosta regulative na razini susjednih zemalja, Hrvatske i NATO-a. Sve to ide paralelno i ja bih rekao da smo blizu početka primjene sporazuma. Sve bi trebalo biti dogovoreno do kraja godine", rekao je brigadir i zamjenik zapovjednika HRZ-a Željko Ninić.

Sporazum su prošli mjesec u ime Ministarstava obrane potpisali zapovjednici ratnih zrakoplovstava, ali podalje od televizijskih kamera. O tome nisu izvijestili javnost iako se baš o ovakvom nadzoru zračnog prostora - godinama pregovara.

"Sve ono što dan danas radimo sa svojim lovcima i svojim operativnim središtem, nastavit će se i dalje. Samo neće polijetati hrvatski borbeni avioni na uzbunu koja bude od strane NATO-a, nego će to raditi susjedne zemlje članice sa svojim avionima", objasnio je Ninić.

Migovi broje posljednje dane

Mađarski Gripeni preuzet će sjeverni i kontinentalni dio zemlje, dok će talijanski Eurofighteri imati dežurstvo na Jadranu. MIG-ovi na koje sada država računa broje svoje posljednje tjedne. Baš kao i piloti letove na njima.

Čim Mađari i Talijani preuzmu zaštitu hrvatskog neba, i MIG-ovi će u zasluženu mirovinu. Bit će prizemljeni i planiraju ih se izložiti na nekoliko lokacija, kao svojevrsni muzejski primjerak. Oni koji će preuzeti njihov posao nadzora i presretanja iz zraka ne traže da im se taj angažman i plati.

"Zemlje koje će dati uslugu ne traže zauzvrat nikakve financijske naknade od zemlje primateljice. To su isti lovci koji čuvaju Mađarsku i Italiju, samo će im područje odgovornosti biti malo prošireno i ne iziskuje nikakve dodatne troškove. To je praksa i drugih europskih zemalja, koje su u sličnoj situaciji kao Hrvatska", rekao je Ninić.

Svi oni podređeni su pozivima zapovjedništva u Španjolskoj. Dok njihovi kolege budu odrađivali prve zračne zadaće - hrvatski piloti i tehničari moraju završiti obuku na Rafalima.

Neki od njih i sada se školuju u Francuskoj. Što prije budu gotovi, prije će u pravu akciju i tako preuzeti posao za koji sada računamo na susjede.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.