Unatoč Trumpovim skandalima, ekonomija je i dalje glavna tema za američke birače

Foto: EPA

Manje od tjedan dana nakon što je bivši predsjednik Donald Trump osuđen za 34 kaznena djela u svom slučaju utaje novca na Manhattanu i plaćanju pornoglumici Stormy Daniels za šutnju, nova anketa pokazuje da će presuda vjerojatno kod birača igrati manje značajnu ulogu na izborima u studenom u usporedbi s ekonomijom, piše Newsweek.

Glavna tema uvijek je ekonomija

Gospodarstvo, kao i na svim predsjedničkim izborima, još uvijek dominira među glasačima, pogotovo u ključnim saveznim državama, u Michiganu, Pennsylvaniji i Wisconsinu, prema novom istraživanju koje je provedeno prošlog tjedna.

Ekonomija i svakodnevni životni standard već su godinama glavni indikatori raspoloženja američkih birača.

Otprilike 39 posto ispitanih birača u Michiganu reklo je da je za njih gospodarstvo i dalje glavno pitanje, a slijede imigracija (19 posto), "nešto drugo" (16 posto) i abortus (14 posto).

Ispitanici u Wisconsinu bili su nešto podjeljeniji, jer ih je 38 posto najviše brinulo o ekonomiji, dok su imigracija i pobačaj izjednačeni na 15 posto.

Očekuje se da će te države, zajedno s Pennsylvanijom, Arizonom i Georgijom odlučiti pobjednika izbora.

Problem za Bidena, ali i za Trumpa

To bi mogao biti problem za Bidena jer po ovoj anketi očito presuda i postupci protiv Trumpa neće biti presudni birači u odluci za koga glasati u studenome. 49 posto birača u anketi smatra da je Trump pravedno osuđen u zadnjem postupku.

Biden je 2020. osvojio Michigan (za 2.8 posto), Pennsylvaniju (za 1.2 posto) i Wisconsin (manje od 1 posto) s malom razlikom u 2020. Trenutačno, prema ovoj anketi, Biden i Trump izjednačeni su na 45 posto u Michiganu, iako sadašnji predsjednik ima jedan bod prednosti među vjerojatnim biračima, tj. onima koji bi izašli na izbore. Biden zaostaje za Trumpom u Pennsylvaniji među svim biračima (45 prema 43 posto) i vjerojatnim glasačima (47 prema 45 posto).

Biden ima dva postotna boda prednosti u Wisconsinu među svim glasačima (40 posto prema 38 posto), ali zaostaje za jedan bod među vjerojatnim biračima (41 posto prema 40).

Ipak, neki analitičari smatraju da bi dobar dio republikanskih birača zbog sudskih postupaka protiv Trumpa mogao ostati kod kuće na dan izbora, što bi pogubno djelovalo na Trumpove ambicije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.